Mobbing utbredt blant akademikere

Dobbelt så mange universitetsfolk som ansatte i næringslivet opplever mobbing på arbeidsplassen.

Publisert 9. mai 2009 kl. 10.09
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.59
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
Foto: iStockPhoto

På en gjennomsnittlig arbeidsplass oppgir 4,5 prosent at de har blitt utsatt for mobbing. En arbeidsmiljøundersøkelse ved Universitetet i Stavanger viser derimot at nærmere 10 prosent har blitt mobbet på jobb det siste året.Tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, Inge Lønning, har sin egen teori rundt dette. Han tror ikke universitetsfolk er snillere eller slemmere enn folk flest. - Men når mange fagmiljøer er veldig små, vil personkonflikter i et sånt miljø ofte lamme hele miljøet. I noen tilfeller kan sterke spenninger mellom personer ha ringvirkninger som gjør at hele systemet lider, sier Lønning til Stavanger Aftenblad.Forfatter Helene Uri har skrevet om intriger og kameraderi blant akademisk ansatte i romanen «De beste blant oss». - Under og etter arbeidet med boken tenkte jeg mye på hvorfor universitetssektoren er mer utsatt enn andre typer arbeidsplasser. Noe av årsaken tror jeg er at det er sjeldent folk slutter, sier Uri.At ansatte blir på det samme arbeidsstedet i år etter år, mener hun gir grobunn for konflikter som får ulme og gløde over år. Uri var tidligere førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. - Dårlig arbeidsmiljø er i alle fall halve sannheten bak min oppsigelse. Jeg hadde prøvd å løse konflikten, men fant til slutt ut at jeg ikke gadd mer, sier hun.