Går til sak for å beholde jobben

Antall rettssaker som handler om usaklig oppsigelse, økte med 85 prosent under finanskrisen.

En arbeidsledig mann på jakt etter ny jobb - Foto: AP

Første halvår i år mottok domstolene her i landet 616 slike saker til behandling, mot 333 saker første halvår 2008, ifølge en undersøkelse Domstoladministrasjonen har gjort.Fagorganisasjoner og advokater med arbeidsrett som spesialområde sier til Dagsavisen at den betydelige økningen i antall arbeidsrettssaker trolig kun er toppen av et isfjell.Første nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet sier at de fleste konfliktene løses uten rettslig behandling, etter at fagforening og forbund er koblet inn. Opplevelsen deles av advokat Jan Tormod Dege, som er erfaren arbeidsrettsjurist. Han anslår at ni av ti slike saker løses utenfor retten.Både Dege og Skattkjær mener at finanskrisen utløser flere konflikter.Dege sier at bedrifter kan føle det legitimt å bruke en finanskrise i et forsøk på å kvitte seg med medarbeidere de ikke er fornøyde med, mens Fellesforbundet opplever at flere arbeidsgivere utfordrer ansiennitetsprinsippet. (©NTB)