Det svenske energikonsernet Vattenfall skal få ny toppsjef om få uker. Konsernsjef Lars G. Josefsson skal skiftes ut så raskt som mulig, sier Sveriges næringsminister Maud Olofsson.En samlet svensk opposisjon har krevd Josefssons avgang etter at det ble hevdet at har pantsatt hele det statlige konsernet i en avtale med tyske myndigheter. Olofsson sa fredag at hun ikke ønsker å ha noen offentlig mening om Vattenfall-sjefens opptreden.Vattenfalls styreleder Lars Westerberg sier selskapet vil presentere sin nye administrerende direktør om noen uker. En vel kvalifisert søker er blinket ut, men det gjenstår visse formaliteter før han kan navngis, framholdt Westerberg.Tidligere i uka kunne svensk TV 4 fortelle at Josefsson ville selge Vattenfalls linjenett i Sverige for å skaffe penger til investeringer i britisk atomkraft. Han har også undertegnet et dokument om Vattenfalls ansvar ved en ulykke ved konsernets atomkraftverk i Tyskland.Siden avtalen slår fast at erstatningsansvaret er ubegrenset, betyr den i praksis at hele det statlige energikonsernet er pantsatt. Vattenfall driver to kraftverk i Nord-Tyskland, Krümmel og Brunsbüttel. (©NTB)