Antallet norske studenter som drar til Kina og India, faller bratt. På to år er tallet mer enn halvert, stikk i strid med regjeringens mål.Gang på gang har forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) oppfordret norske studenter til å studere i Kina og India.Giske uttalte nylig at han vil ha mellom 1.000 og 3.000 norske studenter i Kina. Men det er ikke samsvar mellom uttalte mål og de faktiske resultatene.I 2008 var det 333 norske studenter i Kina. I år er det bare 118 som har valgt å dra verdens mest folkerike land. Det var 160 norske studenter i India i 2008, i år er det kun 83, skriver Dagsavisen.- Det er trist for Norge at vi ikke har en større tilstedeværelse i disse landene, sier president Kristoffer Moldekleiv i ANSA, Samskipnaden for norske studenter i utlandet.Han viser til at regjeringen i 2005 trakk tilbake støtten til det første året av bachelorgrader i ikke-vestlige land.- Det sier seg selv at ikke mange har råd til å finansiere det første året selv. Når man samtidig får sponset hele utdannelsen i Norge, velger mange selvfølgelig det i stedet, sier Moldekleiv.NHO er også bekymret.- Med tanke på at disse landene blir stadig viktigere i det internasjonale handelssamfunnet, er det avgjørende at det norske næringslivet rekrutterer folk som kan språket og kulturen. Derfor burde antallet utenlandsstudenter til disse landene vært stadig økende, understreker Svein Oppegaard, NHOs direktør for arbeidslivspolitikk.Oppegaard støtter ANSAs krav om lånekassestøtte til førsteåret av en bachelorgrad i ikke-vestlige land. (©NTB)