- Oljeservice-boom varer i 6-7 år

Ståle Kyllingstad har gått fra to tomme hender til milliardær. - Ansatte er som unger, sier suksessgründeren, og kommer med sine beste tips.

Publisert 11. jan. 2012 kl. 13.04
Oppdatert 11. jan. 2012 klokken 13.07
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 581 ord
Ståle Kyllingstad. Foto: Finansavisen

Skagens årlige nyttårskonferanse går av stabelen i Oslo i dag. Siste foredragsholder før lunsj var Ståle Kyllingstad, oljeservicegründeren som i 1989 kjøpte arbeidsgiveren Hydrotech Laboratorium.I foredraget "Fra to tomme hender til milliardær" fortalte han historie frem til i dag, hvor IKM Gruppen i 2011 hadde en antatt omsetning på 3,3 milliarder kroner, generert av i alt 2.500 ansatte i 12 land.- På tre år har vi hatt en omsetningsvekst på 60 prosent, i det som har vært kriseår. Vi har hatt ett år med nedgang, og det var i 2000, fortalte Kyllingstad.Les også: Robert J. Shiller: - Børsene drives av en dyrisk kraft- Oppgangen vil vare i 6-7 år Jærbuen spår at neste oppgangsperiode i oljeservice vil vare i 6-7 år.- Lenger går det ikke an å spå. Om det er vått og kaldt ute, så trenger folk olje og gass, enten du liker det eller ei. Hele verden trenger det, sa Kyllingstad.Suksessgründeren fortalte om en slags stammekultur i IKM Gruppen.- Hvem skulle vi jakte på? Vi lagde læresetninger tidlig. Vi drev virksomhet på et område mange andre har gjort før oss. Men hvis vi ikke kan slå dem på kunnskap, skal vi slå dem på entusiasme. Når vi har landet avtaler mot alle odds, er det mot, innovasjon og entusiasme som har gjort det.- Det går an å ville ting nok, fortsatte Kyllingstad.- Ansatte er som unger Ifølge odelsgutten fra Klepp er det svært viktig å fremstå som et godt eksempel for de ansatte.- Ansatte er som unger: de gjør som du gjør, ikke som du lærer. Og gir du folk muligheter, gir de deg lojalitet tilbake, sa han.Gründeren påpekte at det er lov å ansette feil folk.- Men det er ikke lov å la være å gjøre noe med det. At en av og til bommer på ansettelser, går an å akseptere. Folk gjør et godt innsalg de også. Men det er lov å sette seg ned og si: beklager, men du er ikke rett mann for jobben.- Om du lurer på om noen er rett mann, slutt å lure: han er feil, finn en annen. Du må ikke være redd for den vanskelige samtalen - det er en stor unnlatelsessynd, sa Kyllingstad.- Utdannelse er intet must Den petroleumsutdannede gründeren, med reservoarfag og vekttall i geologi, advarte mot å hvile på laurbærene.- Du er i evig forandring når du vokser. Du er på vei opp, eller du er på vei ned. Du er kanskje på toppen i 15 sekunder. Og når du tror du er på toppen, er du på vei ned. Da begynner nedturen, sa Kyllingstad.Ifølge jærbuen er alder ingen hindring for ansettelser.- Du kan ikke være for ung, og du kan ikke være for gammel. Det går på attitude. Utdannelse er intet must, men en fordel. Mange folk som har gjort ting feil tidlig i tenårene, kan kompensere med en fantastisk vilje og en enorm motor.- Å si nei til alle disse folkene gjør iallfall ikke vi, fortsatte Kyllingstad.- Herlig å kjøpe konkurrenter IKM-gründeren fortalte også om sitt eiendomsselskap i Stavanger, som nå genererer leieinntekter på 5-6 millioner kroner i året.- Det går kjempegodt, men at alt ikke har blitt til gull, det kan jeg love, sa han.Kyllingstad, som også er styreformann i oljeselskapet Noreco, understreket også betydningen av å måle seg med konkurrentene.- Vit hvem du konkurrerer med - det er veldig viktig. Og kjøp dem opp, hvis mulig. Når du får muligheten til å kjøpe opp en konkurrent, så er det en herlig følelse, sa gründeren.