- Nervepirrende og herlig

Blogger, tobarnsmor og "superkvinne" Susanne Kaluza har sagt opp jobben.

Publisert 11. juli 2012 kl. 11.44
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.34
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1203 ord
Susanne Kaluza - Foto - Adrian Øhrn Johansen

"31 år. Featurejournalist i Magasinet. Elsker mat, Cecilie Melli-kjoler, mannen som kjøper dem, feel good filmer og de to kuleste barna i Oslo."Slik beskriver journalist og tobarnsmor Susanne Sollid Kaluza seg på bloggen sin. Sist uke ble det kjent at Kaluza har tatt et modig valg: Etter ti år som journalist hopper hun av, og vil i stedet satse fult på den populære bloggen sin, og egne bokprosjekter.Dermed går Kaluza motstrøms. Mange har gått fra å være bloggere til å bli journalister, men Kaluza omtales nå som en av de første til å gå fra jobben som papirjournalist til å bli blogger.Hvordan er det egentlig å forlate en fast stilling for satse på egne prosjekter i ung alder, og attpåtil med to barn hjemme? HegnarKvinner er nysgjerrige.- Det er nervepirrende og herlig, sier Kaluza.- Det letteste i verden ville vært å bli i den faste stillingen min og fortsette å gjøre en jobb jeg er god på, men jeg er for ung til å synke ned i en komfortabel sofa og bli der. Jeg er sulten på å lære mer og vil se hva jeg kan få til på egenhånd.Lystbetont stressMed både oppstart av firma, blogging, interessante tilbud som tikker inn og innspurt på hennes kommende kokebok "I boks" har det blitt lite tid til ferie i år.- I tillegg har jeg slengt inn oppussing av nytt hjem og leilighetssalg sånn for gøy. Det er nok å holde fingrene i, men jeg har en fantastisk flink mann og i en oppstartsfase slik jeg er i nå er det bare naturlig med sene kvelder og jobbing non stop. Heldigvis er dette lystbetont stress, og jeg får gjort mye i timene mellom barnas leggetid klokken 19 og midnatt.- Hvordan er arbeidsdagene til en som skal starte for seg selv?- Intense! Jeg har akkurat levert min siste store hovedsak for Magasinet, så jeg har sittet og klargjort den på dagtid. På kvelden og i helgene er det som sagt bok og blogg som gjelder. Jeg er ingen superkvinne, så dette går greit fordi det er for en avgrenset periode. Det blir roligere til høsten når jeg er ferdig i Dagbladet og endelig kan dedikere tid i arbeidstida til å la bloggen vokse til å bli så bra som jeg ønsker.Kaluza ser kanskje ikke på seg selv som noen "superkvinne". Men med så mange ild i jernet, er liten tvil om at hun oppfattes slik av omverden.- Hvordan ville dine kolleger og venner beskrevet deg?- Nå har jeg akkurat hørt en haug tåredryppende avskjedstaler i Dagbladet, så kort oppsummert sier de som regel at jeg er energisk, grundig, engasjert og blid. Vennene mine vil nok legge til omsorgsfull og lettrørt, sier Kaluza.Best på Baker HansenHun innrømmer at hun vil savne kontakten med sine kollegaer når hun slutter i Magasinet. Samtidig sier Kaluza at hun alltid har jobbet selvstendig - og at hun liker å skrive alene uten forstyrrelser.- Aller best jobber jeg på Baker Hansen, uten internett, påpeker bloggeren.- Hva har vært avgjørende når du valgte din karrierevei?- Det avgjørende har vært at jeg synes det er et privilegium å få lov til å fortelle historier som levebrød. Jeg elsker å lese, jeg elsker å skrive og jeg elsker å prate med mennesker. Selv etter over ti år i jobb sitter jeg med den samme følelsen gang jeg drar hjem fra en sak: Tenk at jeg får betalt for dette her!- Jeg har også styrt valgene mine etter noen gode råd jeg fikk av kloke kollegaer tidlig i karrieren: Skriv om ting du interesserer deg for. Vær real. Velg jobb etter hvilken sjef du vil jobbe for. Nå har jeg valgt den beste sjefen jeg kan få: meg selv, legger Kaluza til.Men selve ordet "karriere" smaker litt av 80-tallet mener hun.- Det jeg er opptatt av er å skape et godt og interessant liv som funker for både meg selv og familien min. Jeg velger heller de mulighetene jeg synes er faglig spennende enn de som er taktisk lure "karrieremessig" sett med et a4-blikkNysgjerrig dameKaluza sier hun elsker å finne ut av ting. Det er dette som driver henne.- Jeg tar ikke en sannhet for en sannhet bare fordi noen sier det er slik. Jeg må alltid grave meg bakover til primærkilden for å vurdere informasjonen selv, forklarer hun.- Da jeg skulle bli mor for første gang tok jeg denne holdningen med meg inn i dette feltet, og leste, gravde og undersøkte alt fra hvilke oster det går an å spise i graviditeten (parmesan er trygt) til vaksiner (det finnes ingen holdepunkter for at MMR leder til autisme). Som journalist liker jeg å fortelle historier som kan gjøre folk litt klokere, og på en god dag også berører dem. Den samme målsetningen har jeg for bloggen.- Hvordan kombinerer du jobb, fritid og familieliv? Blir det mer fleksibelt å jobbe for seg selv?- Jeg har jo ikke lenger et morgenmøte jeg må være på, så jeg kan i større grad styre dagene mine selv. Samtidig ser jeg at de spennende tilbudene blir så mange at utfordringen i overskuelig fremtid bli å begrense meg. Siden vår generasjon er den første med smarttelefoner, og trådløst internett tilgjengelig nær sagt overalt, føler jeg dette er en av de største utfordringene for foreldre i dag.- På hvilken måte?- Vi rister på hodet av foreldrene våre som røyket med bilvinduene sveivet opp, og oss liggende usikret i baksetet. Samtidig er det lett å sjekke mailen kjapt mens vi egentlig dytter poden på huska, eller svare på en telefon selv om resten av familien venter rundt middagsbordet. Her trenger vi i det minste en bevisst bruk. Når er mamma eller pappa på jobb og når er de mentalt tilstede sammen med meg? Jeg leste akkurat om et prosjekt konsulentselskapet BCG har gjort der de logger helt av etter arbeidstid hver fredag. Det tror jeg er lurt.Drømmen om fremtidenPlanen for tiden fremover har Kaluza klar. Hun drømmer om å lage Norges største og beste foreldreblogg.- En foreldreblogg som lesere av begge kjønn søker til for å føle seg oppdater, finne interessante debatter og få gode råd og inspirasjon.- Har du en livsfilosofi?- Jeg prøver å fylle dagen med ting som gjør meg lykkelig, og omgi meg med folk som gir meg energi, som inspirerer og gjør meg glad. Det er viktig både på jobb og privat, sier Kaluza og utdyper:- Det er selvfølgelig lettest å synke ned i sofaen etter en lang arbeidsdag, men det er viktig å minne seg selv på at iPhone, TV og internett aldri kan gjøre meg like glad som svømming, boklesing og menneskemøter. Jeg har selv et ansvar for å fylle timene, dagene og årene med de tingene som faktisk gir meg noe, istedenfor å bare følge strømmen og ta de letteste og mest behagelige valgene.Superkvinnen Susanne HegnarKvinner spør avslutningsvis superkvinnen Susanne Kaluza om hva som er hennes aller beste karrieretips:- Vær blid og hjelpsom mot folk rundt deg, og ikke vær redd for konkurranse. Da jeg var yngre hørte jeg så mye om hvor spisse albuer det var i mediebransjen, men min erfaring er at du kommer lenger med å behandle menneskene du møter bra. Flere flinke folk er bare inspirerende, avslutter blogggeren.Se Susanne Kaluzas BLOGG !FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!