Nøkkelen til vellykket nettverksbygging

Å bygge et solid nettverk med nyttige forbindelser handler om å sette andre først.

Foto: Scanpix

Den vanligste feilen vi gjør når det gjelder nettverk, er å tenke på hva andre kan hjelpe oss med, skriver Stellamagasinet.no. Men hvis du tar kontakt kun når du trenger noe, blir ikke relasjonen særlig fruktbar eller langsiktig.Det vi ønsker oss er gjensidig gode relasjoner, noe du kan skape ved hele tiden å tenke «Hvem kan jeg hjelpe her?». Det krever et mentalt skifte fra det å tenke «Hva er nyttig for meg?».Mennesker gir tilbake til dem som har gitt noe til dem først. Dette er gjensidighetsprinsippet og alle forstår det intuitivt, men å bruke det i praksis handler om å være bevisst på at uansett hva du ønsker deg, må du gi noe først.Være ekteVi tenker gjerne at nettverksbygging er et spesielt arrangement, noe som skjer én gang. I stedet for å tenke slik, må vi omdefinere hva et nettverk faktisk er. Det handler om å ta initiativ til å bli kjent med en annen person og å dele noe av verdi med den personen. Dette skjer overalt, på jobben, på fly og ved sosiale arrangementer.Vær oppmerksomEn annen vanlig misforståelse er å tenke at nettverket vårt gjerne vil bli oppdatert om hva som skjer i livene våre, om våre mestringsopplevelser og alle små suksesser.Av og til stemmer det, men du blir ikke en god nettverksbygger av å fortelle alle på sosiale medier om hvordan det går med deg. Det er mye bedre å være opptatt av hvordan det går med dem.Tenk på andre Når du har undersøkt og satt deg inn i hva menneskene i nettverket ditt bryr seg om og hvilke verdier de har, er det lettere å vite hva de trenger.Hjelper du dem, øker sjansen for at de hjelper deg. Ikke del informasjon rent tilfeldig, men send dem informasjon som de har glede av. Vis at du tenker på dem, så øker også sjansen for at de vil tenke på deg.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!