God flyt på jobben er lønnsomt

"Flow" er gratis og kan være en svært lønnsom investering, skriver Nina Hanssen.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 10.19
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 487 ord
Nina Hanssen - Foto - Privat

Skaper du mer flyt blant medarbeiderne dine, skaper du større entusiasme og glede på arbeidsplassen. Det er gratis og kan være en svært lønnsom investering.«Flow» ble først brukt av den ungarske psykologen Mihaly Csikzentmihalyi på 80-tallet. Begrepet forsøker å fange den tilstanden du er i når du er så engasjert og oppslukt av det du driver med at du glemmer tid og sted.Forskningen viser at mennesker presterer på sitt aller beste når de er i flow. Også på jobben. Den viser også at flow kan være en avgjørende suksessfaktor for å løse arbeidsoppgaver.De aller fleste av oss har en eller annen gang vært i flow, men har sannsynligvis ikke vært klar over det. I flow går alt bare av seg selv uten at du tenker noe nærmere over det. I nesten alle menneskelige aktiviteter som for eksempel idrett, hagearbeid, skriving, maling, håndarbeid - eller til og med sex - kan vi oppleve flow.Mye bråk og avbrytelser?På en arbeidsplass er det fint mulig å tilrettelegge for flow. Det innebærer å planlegge og tenke annerledes rundt faste rutiner. Tenk på hva som blokkerer for flyten på din arbeidsplass. Er det for eksempel mye bråk eller avbrytelser i arbeidsmiljøet? Eller er det for mye forstyrrelser av digitale medier?Utfordringen er at vi lever i en tid hvor flere og flere mennesker opplever stress og frustrasjoner på grunn av alt det de kan og vil, men som de ikke alltid makter. En av de største hindringene i hverdagen for å oppnå flow er travelheten.Alle velmenende tekniske hjelpemidler brukes døgnet rundt for å gjøre oss tilgjengelige for kolleger, familie og venner. Som flittige maur lever vi i tidsklemma og tillater oss ikke den utilgjengeligheten, roen og fordypelsen som skal til for å komme i flow.Finne godfotenEn leder bør la medarbeidere få utvikle seg og finne ut hva som motiverer dem. La de få utfolde seg!Eller som tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen sier: De må finne godfoten sin, og så må hele laget jobbe for å gjøre hverandre gode.Eggens godfot-teori er bygd på Csikzentmihalyis flowteori. I min nylig utgitte bok forteller Eggen, programleder Pia Myrvold, forfatter Hans Olav Lahlum og en rekke kjente og ukjente nordmenn om hvordan de jobber i flow.Deres erfaringer bør inspirere ledere.Gi medarbeiderne anledning til å jobbe i flow. De vil trives bedre og høyst sannsynlig bli mer kreative og produktive. Dette er en vinn-vinn situasjon for alle.Ro og utilgjengelighet Sørg for at ro og utilgjengelighet igjen blir en del av arbeidslivet. Gi medarbeiderne dine anledning til å skru av PC, nettbrett og mobiler for innimellom å kunne gå «offline».Et godt arbeidsliv er et variert arbeidsliv der hele arbeidsmiljøet trives. Flow gir engasjert konsentrasjon, økt effektivitet og kan være din nøkkel til trivsel og en rikere hverdag der du og dere jobber.Nina HanssenHanssen er medforfatter av boka «Flow i hverdagen - navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet», Fagbokforlaget. Til vanlig jobber hun som nyhetsredaktør i LO MEDIA.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!