- Business er en del av jobben

På sitt nye album "Månesjuk" synger Hilde Louise Asbjørnsen om kjærlighet. Men business er også en del av livet.

Hilde Louise Asbjørnsen - Foto - Kristin Støylen
Arbeidsliv

Hun skriver tekster basert på hendelser og opplevelser fra eget liv. På det nye albumet "Månesjuk" synger hun også på sin egen dialekt.Men for å finne sin egen stemme måtte Hilde Louise Asbjørnsen til New-York. Halvparten av låtene ble til på et loft i SO-HO.- Turen til New York var planlagt i et års tid. Jeg kjenner min egen "syklus" når det kommer til skrive-trykk, og visste at jeg måtte bort fra hverdagen for å få dette albumet ned på papiret.Tidligere har hun skrevet over lengre tid mellom ulike oppdrag, men med barn og alle de pliktene det medfører var det vanskelig å fokusere.- Siden sønnen min bare var 10 måneder på det tidspunktet, ble tre uker det lengste jeg klarte, både for hans og min egen del. Dermed ble det intenst. Jeg satt for det meste alene på loftet og jobbet, dager og netter. Halvparten av låtene ble født der.En bøygStilen på albumet beskrives som en mix av jazz, pop og rock, med en tvist burlesque. Det er Hilde Louises stil, men det er første gang hun skriver på dialekt.Hvordan fant du frem til din egen stemme?- Det er jo et paradoks at det skal være så vanskelig å synge og skrive på egen dialekt. For meg var det først en prosess å finne bilder og referanser på norsk som matchet det universet jeg på et vis har skapt gjennom fem plater på engelsk. Jeg tror nøkkelen lå i å tørre å være personlig. Ikke forsøke å konstruere uttrykk og fraser. Det som fungerte best var å faktisk skrive så nært opp til mitt muntlige språk som mulig. Det var en bøyg å komme over.Det var nesten skummelt å synge tekstene når hun kom i studio, forteller sangerinnen.- Alt ble veldig nært, og jeg var nesten sjenert de første gangene jeg skulle presentere låter for bandet. Men de er heldigvis flinke til å si de riktige tingene, så nå føles det veldig naturlig å synge på dialekt.Gi etterMånesjuk er hennes sjette album, og omtales som en "hyllest og en bønn til månen om å slippe å gi etter".Hva er du mest tilbøyelig å gi etter for i ditt eget liv?- Det jeg skriver er fra mitt eget liv og fra hendelser jeg opplever rundt meg. I spennet mellom karriere og familieliv, søvnløshet og gjennomføringsesvne er det mange som sliter med å holde fast i kjærligheten. Det er både vondt og dramatisk, særlig når det er barn med i bildet, sier hun og legger til:- Jeg har selv kjent på utmattelsen og ønsket om å bare rømme fra forpliktelsene. Jeg har også vært redd for å miste skaper-evnen i dette spennet. Da er det er lurt å sikte lengre frem enn man kan se tydelig. Som når du kjører bil og veien virker for smal.Snakker om fandenUttrykket er romantisk, svermerisk og forførende, men det glimter også av underliggende svart humor og mørke.Leker du deg med djevelen på skiva?- Jeg snakker om "fanden" og "han der nede" som et symbol på den kraften som drar oss mot "rushet", mot de kortvarige gledene. Suget man får i magen når man står på kanten av et stup. Dragningen mot å heller gi opp enn å kjempe. Jeg tror bestemt at vi har både det gode og det onde i oss. En sterk og en svak side. Jeg tror at våre tilbøyeligheter styrer valgene våre i større grad enn vi ønsker å innrømme, sier Hilde Louise.I sangene fremstilles det rått, men også ganske vakkert og søtt å ha slike villfarne drømmer. Er det en viss terapi i å skrive låter der du behandler slike tema?- Det er sjeldent jeg skriver hele låter når jeg er midt oppe i noe vanskelig, men jeg skriver likevel mye som aldri blir lydfestet. Så kan det hende jeg tar fatt i små brokker av tekst, setninger eller tema på et senere tidspunkt. Disse blir ofte verdifulle. Jeg trenger avstand for å lage fullendte låter.Sangerinnen tror de fleste har en storm i seg fra tid til annen. For henne er det nettopp det som farger livet.- Toppene og bunnene. Jeg er glad for at jeg har et yrke der jeg kan bruke følelsene til noe, sier hun.Oppslukt av Dead WoodEr det noen artister som har inspirert deg særlig på dette albumet?- Jeg har nok få norske forbilder når det gjelder tekst, bortsett fra Erik Bye, som en skinnende stjerne. Ellers har tekstene til DumDum Boys og Jokke har vært interessante å høre på i jakten på min egen stil. Musikalsk er dette en smeltedigel av produsent Anders Aarums og mine egne inspirasjons-kilder. Jeg har kanskje hentet litt "baller" fra Fiona Apple. Ellers har jeg vært oppslukt av TV-serien Dead Wood i prosessen, og det kan man nok høre. Tom Waits vil alltid være et forbilde for meg, måten han bruker teatrale virkemidler og skaper karakterer for sangene som preger fremføringen. Gruven til "Vanilje" er rippet fra Ray Charles "Mary Ann"!Hilde Louise er også kjent som kabaret-stjerne og som vinneren i NRK-programmet Maestro. Hun har i tillegg eget plateselskap.Hvordan får du til alt?- Det er masse jobb, men heldigvis dukker det opp roligere perioder inn i mellom. I arbeidet med "Månesjuk" har jeg hatt muligheten til å være mye hjemme. Men nå bærer det ut på turné igjen, og da er det viktig å få sove nok til å være nogen lunde opplagt de tre dagene man er hjemme mellom rundene.Hun gir også mannen en del av æren:- Jeg har vært så heldig å finne en mann som er en ansvarsfull og dyktig far, og som også har respekt for min karriere. Han kan derfor ofre både helger og kvelder når det er nødvendig, og så gir jeg tilbake der jeg kan.Du er både kreativ og business-person?- Business har alltid vært en del av jobben, og noe jeg har måttet lære meg underveis. Det er helt klart den skapende siden i meg som er sterkest, men jeg liker også å ha kontroll over forvaltningen. Platelselskapet er en fin måte å gi artister jeg har tro på muligheten til å gi ut og eie sin egen musikk. Der fungerer jeg som en rådgiver og en administrator for dem. Selskapet eier også rettighetene til mine utgivelser, forklarer hun.Forføres av jazzSelv om hun har mange talenter og jern i ilden, har jazzen en helt spesiell plass i livet hennes. Tidligere har hun uttalt at jazz nesten er bedre enn sex.Hva skal til for at flere unge mennesker lar seg fenge av jazz-musikk i dag, tror du?- Jeg vet at flere unge mennesker fortsatt lar seg forføre av jazzen. Det er der i mot trist at den har en så liten plass i kommersielle kanaler. Jeg tror dagens ungdom kunne vært hakket rikere om de fikk muligheten til å oppleve en sydende solo fra en jazz-musiker som tør å gi deg alt han eier.I tiden som kommer gleder sangerinnen seg til å fremføre Månesjuk-plata sammen med bandet sitt.- Det er fantastisk å komme til nye steder og spille for fulle saler, og merke at det jeg gjør betyr noe for andre.Hardt arbeid Hvis du skulle gitt et råd til dem som går med en musikerdrøm i magen - hva ville det vært?- Skriv, skriv, skriv! Har du egne låter blir musikken så mye mere verdt, både for deg selv og for publikum. Å jobbe med musikk er hardt arbeid. Talentkonkurranser skaper ikke lange, fruktbare karrierer.Se musikkk-videoen til låten "Gjer det igjen her":FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER

Nyheter
Kultur