Blemmer og bonuskutt i Skagen - fire sluttet i år

Skagen har mistet fire ansatte i 2013, hvorav to sentrale forvaltere. - Skyldes ikke misnøye, sier Skagen-sjef Timothy Warrington.

F. v. Kristian Falnes, Geir Tjetland og Kristoffer Stensrud. Foto: Finansavisen.
Arbeidsliv

Fire sentrale ansatte har sluttet hos Skagen Fondene hittil i år, skriver Finansavisen i dag.Avgangen skjer samtidig med kraftige bonuskutt.Mens snittbonusen for Skagen-ansatte lå rundt én million kroner i 2004-09, var den nede i 360.000 kroner i 2012, skriver avisen.Les også: Skagens gullgutter cashet ut 200 millionerDisse har sluttet Siste mann ut er Global-forvalter Torkell Eide, som vender tilbake til Nicolai Tangens hedgefond AKO Capital i London, der han kom fra i 2009.Noen uker tidligere sluttet Kon-Tiki forvalter Ross Porter, etter å ha vært i Skagen siden 2000.På salgssiden sa Petter Sandtorv takk for seg tidligere i år, etter å ha vært i selskapet siden 2005. Sandtorv starter ifølge Finansavisen som daglig leder for Flu AS, Ulf Riebers investeringsselskap.I april sluttet salgsdirektøren for Norge, Asbjørn Vagle.- Ingen misnøye Skagen-sjef Timothy Warrington karakteriserer det overfor avisen som tilfeldig at avgangene skjer samtidig.- Ingen av de nylige avgangene skyldes misnøye med Skagen eller lønn, sier han.Ifølge Warrington er porteføljeteamene godt bemannet, men Skagen vil likevel "innen kort tid" søke etter nye forvaltere.Stensruds første tap 2012 var også et år der Skagens aksjefond slet med avkastningen.Skagen Vekst noterte seg for en oppgang på 9,5 prosent, mot referanseindeksens 11,8 prosent.Skagen Global var det eneste av de tre største aksjefondene som gjorde det bedre enn markedet. Verdensindeksen steg 8,3 prosent.- 10,2 prosent er godkjent, ikke minst målt mot det rekordlave rentenivået, skrev forvalterne med Kristian Falnes i spissen i årsrapporten.De tar også med at andelseierne fikk den sterke kronen mot seg.Skagen Kon-Tiki steg 5,6 prosent i fjor, mot vekstmarkedsindeksens 10,3 prosent.Etter ti år med meravkastning ble 2012 dermed det første året fondet ble slått av markedet.- Vi har valgt gode selskaper i de fleste av aksjemarkedets sektorer, men dette overskygges av negative bidrag innen nyttetjenester, råvarer og energi, skrev forvalterne med Kristoffer Stensrud i årsrapporten.Stygg Brasil-blemme Spesielt Eletrobras utviklet seg til å bli en marerittinvestering for Skagen, og bare Kon-Tiki tapte 1.638 millioner kroner på aksjen i 2012.Global og Vekst tapte henholdsvis 868 og 157 millioner, slik at aksjen tappet andelseierne for nesten 2,7 milliarder kroner bare i fjor.Mye av skaden skjedde i november etter at den brasilianske regjeringen ba aksjonærene med staten som hovedaksjonær, om å selge kraftselskapets el-produksjon og overføringsnett til priser betydelig under bokførte verdier.- Kraftkonsesjonene, som Eletrobras mener har en bokført verdi på 30 milliarder brasilianske real, vil bli overført til staten for 20 milliarder brasilianske real. Etter salget har Eletrobras aktiva verdt 15 milliarder brasilianske real etter at gjeld på 16 milliarder brasilianske real er trukket fra.- Det er usikkerhet knyttet til selskapets inntjeningsprofil etter transaksjonen, skrev Skagen i desember.Skagen Kon-Tiki solgte seg helt ut av Eletrobras i løpet av mars i år, etter at myndighetene altså forandret rammebetingelsene.Les også: Kristoffer Stensrud kastet skrekkaksjen på dørNorske Skog-sluket I forrige uke omtalte vi også exiten Skagen Vekst gjorde i Norske Skog.De 5,97 millioner aksjene fondet satt med ved utgangen av mars hadde blitt kjøpt inn for 345,5 millioner kroner.Posten ble gradvis redusert gjennom april og mai, og ved utgangen av juni var fondet helt ute av papirprodusenten.Skagen Vekst fikk 15-18 millioner for sine Norske Skog-aksjer, og realiserte dermed et tap på 327-330 millioner kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi