Noen mennesker når målene sine oftere enn andre. Og lettere, liker vi å tro. Sannheten er at bak flaks ligger det oftest mye hardt arbeid.Å nå sine mål krever oftest målrettet jobbing over tid. De menneskene som lykkes er sjeldent født inn i lykkeboblen. De har mot, og evnen til å tenke med både hodet, magen og hjertet. Mange gode idéer går tapt fordi tiden var for knapp, målet for vagt, motet for lite.Hver uke trener jeg ledere, gründere, ansatte for at de skal nå sine mål. Vi snakker blant annet personlig kommunikasjon, salg og service, markedsføring, produktportefølje, forretningsplan.Ifølge Innovasjon Norge er 70% av alle norske bedrifter som etableres, borte etter 7 år. Det vil si at de er lagt ned, har gått konkurs, eller er inaktive.Samtidig går visstnok hele 500 000(!) av oss nordmenn rundt og tror at vi har en så god idé, at om vi bare våget å satse kunne vi jobbe deltid og leve godt av vårt geniale produkt. Om vi bare hadde iverksatt den fantastiske tanken.Det er lett å bli forelsket i sin egen idé, slik en halv million av oss tydeligvis er. Men de fleste av oss våger ikke stole på at den holder, våger ikke å satse det som skal til. Og de færreste ville kunne jobbe deltid. Det er jeg overbevist om.Om du er gründer, leder eller student. Om du ønsker å oppnå mål innen karriere, på privaten eller i team, finnes det noen allmenngyldige leveregler for å nå dit vi vil, om vi vil det nok.Her er noen tips jeg håper du kan ta med deg for personlig utvikling på jobb, i lagspill eller for å nå dine mål som privatperson:
Tid og evalueringSi det høytEffekten av presensVær realistisk på vei mot drømmenLev med målet 24/6 (nei, det skal ikke stå 24/7)SelvsnakkTa deg selv og omgivelsene på alvorVis deg selv motDet aller viktigste: HER FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK
En av årsakene til at mange ikke når målet sitt, er tid:Vi setter målene for langt frem i tid. Så kommer hverdagen og alle støyende gjøremål i veien, og vi mister hovedmålet av syne.Sørg for at du alltid har delmålene innen rekkevidde. Skal du komme dit du ønsker i løpet av denne høsten, må du ha mål for hver måned, hver uke, hver dag. Sett en fast dag i uken for evaluering.Selv har jeg fredag som min dag for tilbakeblikk:Hva har jeg oppnådd denne uken? Så tar jeg fri, hviler hodet og ambisjonene mine. Og gyver løs igjen søndag kveld: Hva vil jeg oppnå kommende uke? Hvordan ligger jeg an denne måneden, dette kvartalet, dette året?Dersom vi formulerer et konkret - og gjerne tallfestet - mål, øker vi forutsetningene for å nå målet vårt. Det beste er å forplikte seg ved å si det høyt til noen av dine nærmeste venner eller kollegaer. Våger du ikke det, si det i det minste høyt til deg selv.Mennesker som tenker og snakker i presens oppnår tre ting: De oppnår flere mål enn andre, de oppnår målene sine raskere, og de oppnår større mål enn først tenkt.I motsetning til futurum (fremtid) oppleves presens, altså nåtid, som faktaopplysning for hjernen vår: Når vi sier til oss selv eller omgivelsene våre at "Det fikser jeg denne uken", har det en helt annen effekt enn det mer vanlige "Det skal jeg få til…." eller "Det skal jeg prøve på..:"Når vi snakker i fremtidsform som "skal" eller "vil", blir det fort med gode intensjoner. Andre og mer presserende gjøremål spiser tiden vår.Futurum betyr at vi tar forbehold - det motsatte av fakta.Skal vi nå målet vi har satt oss for 2014, må vi ha delmål. Visst skal vi drømme. Men skal vi nå drømmen må veien dit deles inn i realistiske delmål, slik at vi etappevis kommer nærmere hovedmålet.Med de nevnte delmålene unngår vi skippertakene. Jobbe jevnt og trutt, hver eneste dag. Unntatt én: Velg deg en dag hvor du tar helt fri fra veien mot målet. Hodet vårt trenger å koble ut, gi litt blaffen, for igjen å yte. For, å jobbe aktivt mot mål krever mye mentalt arbeid, også de dagene du ikke gjør noe som er direkte knyttet mot målet ditt.Snakk fint, men bestemt, til deg selv. Om du ikke har tro på det du vil oppnå, vil ikke andre ha tro på det heller. Du oppleves kun som fjellstø, dersom du gir deg selv bekreftelser på at du er på rett vei.Noen ganger møter jeg mennesker som viser en tydelig "dette er da så lett"-holdning, på vei mot målet de ønsker å nå. Da tenker jeg for meg selv: "Du blir aldri blant de beste." En god porsjon realisme, ydmykhet og evnen til å se seg selv utenfra kommer godt med«Du er så heldig som klarer å skryte av deg selv, for det klarer ikke jeg å gjøre om meg.», «Du er heldig som hadde så godt utgangspunkt…», «Lett for deg å ha egen bedrift, du har jo et produkt som er så lett å ta betalt for.»Hver uke opplever jeg slike ubetenksomme kommentarer. Og jeg er ikke alene. Vi ser alle mennesker rundt oss som «får det til», og som får det til så tilsynelatende lett. Fordi vi tror de har bedre vilkår enn oss:Mer penger, skarpere hoder, bedre nettverk, større mot. Vi ser dem, og vi tenker: «Hun er heldig. Hadde jeg vært i den situasjonen ville jeg også klart å oppnå det hun får til.» Eller han.Jeg smiler kanskje utenpå, i ren forbauselse, når kommentarene ufiltrert kommer min vei.Etterpå? Jeg vrir meg av frustrasjon, hver gang jeg har fått en slik kommentar. Produktet mitt er meg, og jeg jobber hardt og målrettet for det jeg leverer. Det er dessuten langt igjen før jeg selv mener jeg har «fått det til».Så mitt råd er: Vil du nå målene dine, vær modig.Om ingen andre ser hvor sterk du er gjør ingenting, bare du selv vet det. Lite vet folk om hvor modig jeg har vært. Og enda mer, hvor mange sjanser jeg har mistet fordi jeg feiget ut, ikke våget å gi meg selv tid og rom.Vi har alle vår bagasje og våre forutsetninger. Bruk din egen koffert, og våg nye utfordringer basert på hvor du selv står.Følg verdiene dine. Vil du virkelig dette? Kjemper du for riktig mål? Har du helt lyst?Jeg ville ikke håpet på flaks, jeg ville brettet opp ermene. Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør. Lykke til med å oppnå det du drømmer om!Cecilie Thunem-SaanumFølg Cecilie på Facebook