Navnet ditt avgjør hvor mye du tjener

Hvilken betydning har det du heter? - Stor, mener stor undersøkelse.

Foto: Scanpix

Vil du tjene mer penger og få en høyere sosial status? Vel, i Storbritannia smiler lykken til de som heter Percy, Baskerville eller Neville til etternavn.Resten av britene har den samme sjansen for å klatre opp rangstigen som de hadde før den industrielle revolusjonen, viser en ny studie av økonomiske historikere i Storbritannia og USA, skriver cnbc.Tirsdag ble forskningsresultatene offentliggjort ved London School of Economics, og til tross for at det har skjedd en viss utjevning av de sosiale spillefeltene - takket være utdanning, har fortsatt familienavn en stor betydning.- I Storbritannia er det flere navn som strekker seg nesten 1.000 år tilbake i tid, som fortsatt dominerer høyt på lønningslistene, skriver nettstedet.For å måle den gjennomsnittlige sosiale statusen koblet til etternavn, har forskerne fokusert på to kjente, velrenommerte universiteter, Oxford og Cambridge, som begge ble grunnlagt for om lag 1.000 år siden.- Ser man på etternavnene fra de som den gang erobret England, er etternavn som Baskerville, Darcy, Mandeville og Mongomery fortsatt overrepresentert på Oxford og Cambridge. De er også i tet blant eliteyrker som medisin, jus og politikk, sa Dr. Cummins, en av forskerne bak studien.Andre ti-på-topp navn blant de velstående er Berkeley, Neville, Packenham og Percy, mens blant de fattigere etternavn var Boorman, Cholmondley, Defoe, Goodhill, Ledwell, Rowthorn, Sidwells og Tonbridge.