- Vin er noe svært personlig

Gloria Collell mener vinens magi ligger i dens personlig historie.

Gloria Collell - Foto - Freixenet
Arbeidsliv

- Drømmen min var å gjøre noe annerledes, sier Gloria Collell fra Catalonia, det historiske området av Spania som vakre Barcelona er en del av.I et land der mange har blitt rammet hardt av den økonomiske krisen, ser det ut til at Gloria lever i en ganske annen virkelighet enn mange av sine jevnaldrende. Som vinmaker hos det tradisjonsrike, familiedrevne vinhuset Freixenet, har hun nylig fått utvikle sin egen vin, MIA, som betyr «min» på spansk. For tiden promoterer hun MIA verden over - også i Norge.Lærte alt på studierGlorias liv fremstår som et spansk eventyr. Hvem kan vel ikke tenke seg å vokse opp som datter av to vinmakere i Catalonia. Men til tross for en barndom blant vindruene husker ikke Gloria øyeblikket da hun smakte vin for første gang.- Nei, haha, det husker jeg ikke. Til å begynne med, da jeg var ung, var jeg ikke «forelsket» i vin. Vin var for meg noe som alltid hadde vært der hjemme, som en del av livene våre. Det var senere, da jeg bestemte meg for å studere vindyrking at jeg forelsket meg. Da skjønte jeg hva som lå bak.Man skulle kanskje tro at datteren av to vinmakere visste alt om vin fra før, men den gang ei.Gloria har tatt utdannelse innen ønologi, læren om vindyrking og vinfremstilling. Studiene tok henne fra hjemmtraktene i Penedes, til Bourgogne og Chassagne Montrachet i Frankrike.- Jeg lærte alt på studiene. Jeg oppdaget til og med distrikter jeg ikke kjente til fra før, forklarer hun.Lå det alltid i planen at du skulle studere ønologi?- Nei, jeg skulle egentlig bli advokat, men det å sitte på et kontor hele dagen var ikke for meg!Vinens hemmelighetMIA er en fruktig og aromatisk vin med en lett tilgjengelig og ren stil. Bildene av Gloria, speiler en liknende personlighet. De viser en dyktig, elegant, kvalitetsbevisst og stilsikker kvinne - alltid med et glass vin i hånden.Hva er det som er så magisk med vin?- Vin er noe svært personlig, den kommer fra moder natur - og det kan du smake. Vi får alle ulike opplevleser når vi smaker på vin, den kan åpne opp sinnet og den kan skape gode samtaler. For meg er hemmeligheten at hver vin har en personlig historie som starter før den ble lagt på flaske, og som fortsetter videre, når flasken er tømt.Vin er hennes store kjærlighet, og hennes kjærlighet er noe hun verner sterkt om. Derfor bekymrer det henne at spanjolenes syn på vin har endret seg.- Vin er ikke lenger en del av hverdagslivet i Spania. Det er mer en «hype», noe snobbete, og det er ikke et bra image når man ønsker å være populær. Før var vin en del av vårt daglige kosthold. Vi tok et glass lokal vin til hver lunsj og middag. Nå er det en ny rytme som preger arbeidslivet, og vi ser strenge kampanjer mot alkohol, forklarer hun.- En annen årsak til at folk drikker mindre vin er den økonomiske krisen. Folk vil ikke bruke mer enn ti euro på en flaske vin, de bestiller ikke vin ved restauranter, prisene på et glass vin går ned og så videre. Det bekymrer meg at Spania taper denne delen av kulturen sin.Et nytt markedMIA-vinen er tilpasset et nytt markedet for vin i Europa. Den hevender seg til en ny forbrukergruppe for Frexeinet: Unge og trendy kvinner som liker sprudlende drikke.- Det har vært utfordrende å lag en ny type vin, som er søtere og mer feminin enn de vi har hatt tidligere. Vi har også lært mye om forbrukeren, dette har vært en svært lærerik prosess.Karrieremålet til Gloria er å lære enda mer om faget sitt.- Jeg studerer vin nesten hver dag. Og kanskje i fremtiden, så skaffer jeg meg et lite stykke land som jeg dyrker og så deler jeg vinen med mine venner.Glorias tips for nordmenn som vil lære mer om vin:- Del din lidenskap med andre som også elsker vin. Delta i en vinklubb, gå på vinsmaking, presentasjoner og på hvert eneste vinarrangement som finnes i byen der du bor.Gloriasvarme tips for «kjølige» nordmenn: - Aldri vær redd for å dele dine tanker og interesser med andre mennesker, selv om du ikke kjenner dem. Hvis du gir av deg selv, og de ikke gjør det samme, så er det deres tap. Du var i hvert fall åpen for å bli kjent med et nytt menneske. Du vil alltid lære fra andre, enten det er noe bra, eller dårlig. Så ikke vær redd!FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Personlig økonomi