Erna Solberg tror flere må tåle lønnsfall

- Kanskje må flere over i næringer med lavere lønnsevne, sier statsminister Erna Solberg.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL, NTB Scanpix.

Det vil være oljeindustri i Norge også de neste tiårene, forsikret statsminister Erna Solberg studenter ved Handelshøyskolen BI i går, i forkant av trontaledebatten. Men bransjen vil ikke lenger være den motoren den har vært i minst tretti år, slår Finansavisen fast.Det har vært omstillinger i Norge før, men denne er annerledes: Bransjen landet skal omstille seg bort fra, har arbeidsplasser med langt høyere lønnsevne og verdiskapning enn økonomien for øvrig.Verdiskapningen i fastlandsøkonomien er 830.000 kroner i gjennomsnitt pr. arbeidsplass, ifølge en Sintef-rapport. Finansavisen kan fortelle at det tilsvarende tallet innen utvinningen av olje og gass ligger på 21,5 millioner kroner (tall fra 2012).- Det skal godt gjøres å finne en annen næring med samme verdiskapning og lønnsevne, sier Solberg til Finansavisen.Og omstillinger er kostbare. Folk som har vært i jobb i tjue år må fortsatt henge med i teknologiutviklingen, understreker statsministeren.- Omkostningene når jobben forsvinner og du må finne ny, er også store i vårt samfunn. Det å bytte jobb til en næring med lavere lønnsevne, er kanskje noe flere må gjøre. Og det vil være krevende, sier Solberg til Finansavisen.- Det er nødvendig å tilpasse skattesystemet til den nye utviklingen, avslutter Solberg.