Slik blir du mindre stresset av e-post

Noen blir så stresset av e-postflommen at det ødelegger fritiden deres. – Vi må unngå at arbeid og fritid blir en eneste stor gråsone, advarer norsk forsker.

E-post kan gjøre balansen mellom arbeid og fritid både bedre og verre. Mange sjekker eposten hele døgnet. Forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet bekrefter at det er bekymringsfullt av flere grunner, skriver Forsknin.no.Han viser til en rekke studier som viser at de fleste har behov for et visst skille mellom arbeid og fritid.– De fleste takler stress i løpet av arbeidsdagen. Men alle trenger å koble av fra jobben. Dersom du kobler deg på e-posten til stadighet når du har fri, kan du risikere å bli utslitt, sier Grimsmo.Avbrudd fra hvilemodus er ikke bra, poengterer han:- Om du er i hvilemodus og blir avbrutt av en jobb-telefon eller en e-post du må lese, kommer du automatisk inn i jobbmodus. Da tar det tid å komme inn i hvilemodus igjen, og fritiden blir amputert, forklarer han.– Skjer dette gjentatte ganger, blir arbeid og fritid en eneste stor gråsone der ingen av delene er hverken det ene eller det andreBritiske forskere råder oss til å endre vaner om vi føler oss stresset av e-poststrømmen. Her er deres tips:• Sjekker du e-post tidlig om morgenen og sent på kvelden? Trenger du virkelig å sjekke e-posten? Legg bort mobilen.• Planlegg dagen din og prioriter arbeidsoppgavene dine selv, før andres prioriteringer oversvømmer innboksen din.• Slå av varslinger. Prøv å ha e-posten oppe bare deler av dagen og ta kontroll over når du sjekker mottatt e-post.