I disse yrkene er det skrikende behov for ansatte

Fagfolk til bygg og anlegg er den arbeidskraften som er vanskeligst å få tak i her i landet, ifølge norske arbeidsgivere.

Boligbygging. Foto: NTB Scanpix, Kjell Herskedal.

– Norge har et skrikende behov for faglærte. Ungdom som velger yrkesfag, får ikke fullført utdannelsen på grunn av mangel på læreplasser, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.Omsetningen i bygg- og anleggssektoren har vokst med 42 prosent siden 2010. I samme periode har antallet elever, lærlinger og lærlingkandidater på yrkesfaglige utdanninger økt med 2,9 prosent.– Unge velger bort yrkesfag og går for akademiske yrker. De vil bli økonomer, advokater og samfunnsvitere. Men vi må i større grad utdanne ungdom til jobber som det er bruk for, sier Brath.Likevel synes situasjonen ikke å være spesielt dramatisk. I en undersøkelse blant 751 norske arbeidsgivere, svarer 84 prosent at de ikke opplever problemer med rekrutteringen. I fjor svarte 70 prosent det samme.Dette er de ti vanskeligste jobbene å finne folk til:1. Faglært arbeidskraft2. Selgere3. Teknikere4. Juridisk personale5. Leger og helsepersonell (ikke sykepleiere)6. IT-personell7. Sekretærer, resepsjonister og administrative assistenter8. Sjåfører9. Ingeniører10. Regnskap & økonomimedarbeidere