Hva er det de gjør, de menneskene som stadig oppnår gode resultater? Hvorfor lykkes de, gang på gang? spør foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum.Hun mener de finnes i alle kategorier og i mange samfunnslag.«Det er de som får drømmejobben, gjør det bra på eksamen, løper maraton, baker flotte kaker eller er en racer på å strikke. I tillegg har de kanskje drømmeboligen, og farter på helgeturer til hytta eller på storbyferier», skriver foredragsholderen i et
.«Selvsagt er de velstelte og velformulerte. De provoserer oss kanskje litt, de menneskene, fordi de får alt til å se så lett ut, mens vi strever videre i hverdagen og synes slett ikke at «alt» er så lett. Men mest av alt forundrer vi oss over dem, og over hva de har oppnådd. Hvordan klarer de det? Hvorfor har de det slik, og ikke vi? Og hva har de gjort, som vi andre tydeligvis ikke har fått til?», fortsetter forfatteren.Skal du nå målene dine, må du ifølge Thunem-Saanum tenke positivt.«Sørg for at du formulerer hva du vil oppnå, fremfor hva du ønsker å unngå», skriver hun.Mange setter seg et mål som er negativt formulert, som for eksempel «jeg skal ikke drikke brus de neste tre månedene» eller «jeg skal ikke sove så lenge på morgenen».«Sjansen er stor for at du kommer til å fortsette å drikke brus og å sove for lenge om morgenen, som før. Fordi hodet vårt får ikke med seg «ikke». Hjernen konsentrerer seg om handlingen «drikke brus» eller «sove lenge», fremhever Thunem-Saanum, og fortsetter:«Tenk bare på det klassiske «ikke snu deg» som mange av oss har hørt noen si. Vi står kanskje og snakker med noen i en korridor på jobben, eller to venner sitter på kafé, når den enes uttaler ordene. Hva skjer? Vi snur oss, og hører for sent at det var det vi ikke skulle gjøre.»Husk også på å skrive ned målet, fremfor å bare tenke det.«Forskning viser at å uttale et mål, og å skrive det ned, hjelper oss med å ta målet mer på alvor. Færre enn tre prosent av alle mennesker i verden har tydelig formulert og skrevet ned målene sine, ifølge den amerikanske tidsbruk-eksperten Brian Tracy. Han hevder at de som har skrevet ned målene sine også er de mest suksessrike menneskene», heter det fra forfatteren.(Artikkelen fortsetter under bildet (Cecilie Thunem-Saanum - Foto: Anne Elisabeth Næss)Når Thunem-Saanum hjelper andre med å nå mål, ber hun dem alltid om å skrive dem ned.«Vi kan oppleve at vi har en klar tanke i hodet, men idet den skal på papiret blir det verre. Når de tusenvis av tankene og inntrykkene vi har plutselig skal formuleres i en setning eller to, blir vi tvunget til å være veldig konkrete og bevisste på hva målet faktisk er», poengterer hun.«Formuler det du ønsker å få til, fremfor hva du skal slutte med. En tidsfrist som er konkret og innenfor overskuelig fremtid, er også en avgjørende faktor for å nå målene sine», avslutter Thunem-Saanum.