Avviser at karakterkrav vil gi sykepleiermangel

Det er fullt mulig å ha nasjonale opptakskrav til sykepleiestudiet og samtidig få nok sykepleiere, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Regjeringen har foreslått et krav om karakteren tre i matte og norsk for å komme inn på sykepleieutdanningen og minimum 35 skolepoeng. Det vil i så fall føre til at halvparten av studiestedene vil stå med tomme plasser på utdanningen, viser en rapport fra Ceres (Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier). Rapporten ble gjengitt i nettavisenKhrono denne uka.– Spesielt utsatt er lærestedene i nord som ved innføring av de nye kravene ville miste svært mange studenter, heter det.Men Isaksen er ikke bekymret for at kravet vil bidra til mangel på søkere eller ferdigutdannede sykepleiere.– Sykepleieforbundet og forbundets studenter mener at man må sette noen minimumskrav for å komme inn på studiet. Jeg mener det er fullt mulig å sette det kravet og likevel få nok søkere. Alt tyder på at hvis du setter krav så vil flere gjennomføre, sier Isaksen til NTB.Høyskolen i Oslo og Akershus har i år innført krav om karakteren 3 i norsk ved sykepleieutdanningene sine. Likevel står tusenvis av kvalifiserte søkere i kø etter årets førsteopptak.Til sammen er det planlagt 4.763 studieplasser i sykepleie ved norske studiesteder i år. Over 16.000 søkere hadde dette som førstevalg og 6.917 har fått tilbud om plass, viser opptakstallene CERES la fram onsdag.(©NTB)


Les også