Frykter nytt klasseskille i kampen om sommerjobbene

Stadig færre ungdom har en sommerjobb, og det er særlig ungdom med foreldre med nettverk og ressurser som får jobb. Det bekymrer ungdomspolitikerne.

Hvorfor har så få ungdommer i dag sommerjobb, og hvorfor er det først og fremst ungdom fra ressurssterke familier som jobber om sommeren?Det var blant temaene da ungdomspolitikerne Ina Libak fra AUF og Lasse Fredheim fra Unge Høyre møttes til debatt på McDonalds i Arendal tirsdag morgen under vignetten «Sommerjobben som forsvant».En rapport fra SSB i fjor viser at mens 75 prosent av alle 17-åringer hadde sommerjobb på slutten av 1990-tallet, så var det kun 37 prosent av norsk ungdom som jobbet i løpet av sommerferien i 2016. Statsstikken viser også at det først og fremst er ungdom med ressurssterke foreldre som får jobb om sommeren.Dette støtter hypotesen om at disse ungdommen lettere får sommerjobb på grunn av tilgang til større nettverk og bekjentskapskrets – for eksempel gjennom foreldrenes arbeidsplass, heter det i rapporten.


Les også