Fikk smuler av gigantkrav mot Vy

Vy Communication saksøkte togselskapet Vy og krevde inntil 14 millioner kroner i erstatning. Men i et hemmelig forlik takket de ja til en brøkdel av summen.

MASSE GRATIS REKLAME: Da statsbaneselskapet NSB 12. mars i år lanserte navnet Vy, var et samlet pressekorps til stede på Oslo S for å fortelle om navneendringen. Foto: NTB SCANPIX

Tirsdag denne uken skulle Vy Communcation og Vygruppen barket sammen i Oslo tingrett over en merkenavnedisputt. To dager var satt av til saken, og partene hadde kalt inn åtte vitner, blant andre BI-professor Lars E. Olsen, som er ekspert på markedsføringsloven.

Begge sider hadde hyret inn toppjurister fra advokatfirmaene Wikborg Rein og Simonsen Vogt Wiig. Så, dagen før rettssaken skulle starte, sendte de to Vy-selskapene inn et felles skriv til Oslo tingrett og opplyste at de hadde blitt enige på kammerset.

Ba om hemmelighold

Hva avtalen gikk ut på ønsket ikke det statseide togselskapet skulle bli kjent, men Finansavisen har fått en kopi av det først hemmeligholdte forliket, ved å vise til at et forvaltningsorgan, slik Vygruppen er i denne saken, ikke kan begrense innsynsretten etter offentlighetsloven gjennom egne avtaler.

I punkt seks i forliksavtalen står det at hva man er blitt enige om, skal være konfidensielt, og at partene ikke skal snakke negativt om hverandre.

– Vi er glade for at vi har kommet til enighet med Vy Communication, sier kommunikasjonssjef Nina Hauge Schage i Vygruppen.

Fikk én million kroner

Om saken hadde endt opp i retten, ville Vy Communication bedt om inntil 14 millioner kroner fra Vygruppen. Det fremkommer av dokumenter som er sendt Oslo tingrett.

Så mye fikk de ikke. I forliksavtalen slås det fast at Vygruppen skal betale Vy Communication én million kroner innen 20. desember. Summen er med andre ord barbert med 93 prosent fra det opprinnelige øvre kravet.

– Hvorfor gikk dere med på én million kroner, når den øvre rammen var 14 millioner?

– For oss har prinsippet vært viktigere enn beløpets størrelse, sier styreleder Otto Christian Sekkesæter, som underskrev forliksavtalen på vegne av Vy Communication.

Han sier selskapet ønsket en forståelse for at det ikke bare er å ta en annens merkevare helt uten videre.

Tung kamp mot Goliat

– Vy Communication har det siste drøye halvåret vært inne i en fusjonsprosess og skal som en del av en større portefølje inn i en salgsprosess. Naturlig nok vil et navnebytte i denne sammenhengen ha konsekvenser for Vy Communication, sier Sekkesæter.

Det opprinnelige beløpet var knyttet til rebranding og markedsmessige effekter, samt verditap ved et senere salg.

Han er glad saken nå er over og sier det har vært en tung kamp å kjempe mot en så stor aktør som NSB og senere Vygruppen.

– Vi er et lite selskap og har ikke ressurser til en lang rettsprosess, som ved en eventuell anke til lagmannsretten vil kunne ta flere år, sier han.

Selskapet skal nå gå i gang med å endre navn, men Sekkesæter svarer ikke på spørsmål om hva det nye navnet vil være.

Ifølge en registrering i Brønnøysundregisteret ble det i juni opprettet et nytt selskap som heter Voice Communication, som er eid av samme firma som eier Vy Communication.

Navnestriden fortsetter

Samtidig med at Vygruppen har kranglet med Vy Communication om bruk av navnet siden i sommer, har selskapet Leve Hytter også bedt om erstatning fra togselskapet.

De har i over fem år utviklet, markedsført og solgt nesten fem hundre hytter under varemerket Vy.

– Det dreier seg om en omsetning for rundt én milliard kroner for oss, sier daglig leder Arve Tormod Noreng i Leve Hytter, som har base på Øyer i Oppland.

LEI AV Å VENTE: Arve Tormod Noreng er daglig leder i Leve Hytter og har brukt varemerket Vy i over fem år. Vygruppen vil ikke komme ham i møte om erstatning, så nå blir det rettssak. Foto: Håkon Sæbø

I går var han i Oslo for å ha møte med Vygruppen om bruk av varemerket Vy. Det kom ingenting ut av møtet.

– Jeg hadde håpet at vi skulle komme til en løsning, siden de nå har inngått avtale med Vy Communication, men Vygruppen var ikke villig til å snakke om noen erstatning, sier Noreng.

Krever mer enn forlikssum

I motsetning til Vy Communication, som registrerte Vy da NSBs nye navn ble kjent i mars i år, har Leve Hytter registrert Vy i fem ulike produktklasser tilbake i 2017.

– Jeg føler at Vygruppen bare forsøker å hale forhandlingene ut i tid, så de kan hevde at navnet deres nå er så godt innarbeidet. Vi har vært tålmodige og hatt tro på at vi ble enige gjennom dialog, men nå er det slutt på tålmodigheten, sier Noreng.

– Vy Communication fikk én million kroner i et hemmelig forlik. Hva tenker du om det?

– Det var ikke vi kjent med. Det er interessant. Vårt krav er nok høyere enn den summen, siden vårt navn allerede er i bruk. Skal vi markedsføre våre kjente hytter under et annet navn, vil det koste mye å endre, sier Noreng.

Møtes i retten

Han er lei av å vente, og skifter nå strategi.

– Etter møtet i går, og etter at jeg fikk høre av Finansavisen hva Vy Communication har fått, så ga jeg beskjed til advokatfirmaet Schjødt, som representerer oss, at vi vil saksøke Vygruppen, sier Noreng.

Dermed er det duket for en ny rettsstrid om Vy-navnet.

– Vy hadde et møte med Leve Hytter i går. Vi har ikke mottatt noe søksmål fra dem, og kan derfor ikke kommentere dette, sier kommunikasjonssjef Nina Hauge Schage i Vygruppen til Finansavisen.