De syv kundene gikk til søksmål mot Pareto Securities fordi de mener meglerhuset ikke overholdt en prisgarantiavtale som ble inngått i forbindelse med salg av Crew Gold-aksjer i 2010.
Nå gir Oslo tingrett dem medhold i dette, ifølge dom avsagt mandag.
Til sammen må Pareto betale 86,1 millioner kroner til saksøkerne, pluss nær tre millioner kroner i saksomkostninger.
«Dommen er omfattende. Vi vil vurdere dommen og videre oppfølgning sammen med våre advokater. Vi har ikke ytterligere kommentarer til saken nå», skriver juridisk direktør Ole W. Borge i Pareto i en epost til Finansavisen.
Er rett motpart
Det er blant andre investorene Fredrik D. Sneve, Karl Heine Ulvebne, tidligere Pareto-topp Kristen S. Jacobsen, Hermine Midelfart og finske OP Funds som saksøkte meglerhuset, etter at de i februar for ti år siden solgte Crew-aksjer til Severstal-eide Bluecone gjennom Pareto Securities.
Denne avtalen skulle sikre at selgerne fikk mellomlegget dersom selskaper i Severstal-sfæren kjøpte flere Crew-aksjer i en periode på tre måneder etter handelen.
Og mens investorene mener det er Pareto som er motpart i avtalen, hevder meglerhuset det var Bluecone som måtte svare for prisgarantien.
I den ferske dommen går det frem at tingretten anser Pareto Securities som rett kontraktspart. At meglerhuset i etterkant sendte ut en avtale der Bluecone står som motpart til enkelte investorer endrer ikke dette.
Bakgrunn
Refser avtale
I dommen heter det sågar at avtalen som ble sendt ut i etterkant er et brudd på verdipapirhandellovens formål om «sikker, ordnet og effektiv handel». Pareto Securities får kritikk for utformingen, som fremstår som «i beste fall juridisk-teknisk slurv, i verste fall et bevisst forsøk på svik ved avtaleinngåelsen».
Tingretten finner også at avtalen omfatter nærstående selskaper av Severstal og Bluecone, selv om det i den ettersendte avtalen står at prisgarantien kun utløses hvis Bluecone kjøper flere Crew-aksjer.
Men selv om Pareto Securities tapte i tingretten, fikk ikke saksøkerne full uttelling for hva de krevde. I forkant ville de syv Pareto-kundene ha 210 millioner.
Før rettssaken inngikk meglerhuset dessuten et forlik med Akershus Fylkeskommunale pensjonskasse, som hadde rettet det største kravet mot dem. Erstatningskravet var i utgangspunktet på 289 millioner kroner, og pensjonskassen endte med i underkant av 35 millioner kroner.
– Ti lange og krevende år
Investor Fredrik D. Sneve ville i utgangspunktet ha 20,9 millioner kroner av meglerhuset, pluss avsavns- og forsinkelsesrenter. Han ble tilkjent 16,7 millioner kroner, der 12,4 millioner er hovedstolen.
Likevel er Sneve fornøyd.
– Jeg er fornøyd med at tingretten har kommet til dette resultatet, som viser at vi har hatt rett hele tiden. I lys av det har ikke Pareto behandlet kundene sine på en akseptabel måte, all den tid man må bruke domstolene for å få utbetalt det man rettmessig har krav på. Det har vært ti lange og krevende år for å få oppfyllelse av avtalen Pareto selv initierte, forteller han.
Partene har en måned på seg til å anke avgjørelsen.