Syv partnere forlater SANDS

Etter fire sammenhengende år med kraftig vekst i ansatte og omsetning, har syv partnere i advokatfirmaet SANDS levert sin oppsigelse. Alle går til Kvale.

BLE I TRE ÅR: I januar 2017 rekrutterte Ernst Ravnaas (t.v.) den kjente advokaten Sverre S. Tysland fra Selmer. Nå slutter han og seks andre partnere i SANDS og begynner i advokatfirmaet Kvale. Foto: Eivind Yggeseth
Jus

I fjor markerte de to tidligere stortingsrepresentantene og advokatene Morten Steenstrup og Bjørn Stordrange, at det var 30 år siden forløperen til det som i dag heter advokatfirmaet SANDS, ble etablert.

Da firmaet som før het Steenstrup & Stordrange så dagens lys i 1989, besto staben av én advokat, én fullmektig og én sekretær.

I fjor hadde selskapet rundt 160 advokater og omsatte for 530 millioner kroner. Fra ett kontor i Oslo, har advokatfirmaet i dag ekspandert til Bergen, Trondheim, Stavanger, Tønsberg, Tromsø og Ålesund.

Den kraftigste veksten har kommet etter 2016. Det året bestemte partnerne i SANDS at de skulle bli en rendyrket fullservice forretningsadvokatfirma. På fire år har 30 advokater blitt tatt opp som partnere i firmaet og omsetningen har økt med vel 200 millioner kroner.

I dag er de rangert som landets syvende største advokatfirma, målt i omsetning.

Disse advokatene slutter

  • Jon Skjørshammer
  • Anne Ekerholt
  • Sverre S. Tysland
  • Robert Jensen
  • Hillevi Torngren Myhre
  • Monica Sperre
  • Henrik Grung

Syv går til konkurrent

Men ingen vekst varer evig.

– Det er klart at en slik offensiv strategi måtte gi noen vekstsmerter, sier ledende partner i SANDS, Ernst Ravnaas til Finansavisen.

Syv partnere har nå gitt beskjed om at de forlater SANDS. Fire av dem har bare vært i selskapet noen få år. De kom fra Selmer og går nå videre sammen med fire andre SANDS-partnere til konkurrenten Kvale.

– Mange partnere er tatt inn med ulik kulturell bakgrunn, og det vil selvfølgelig gi utfordringer – i forhold til integrering, strategi og veivalg, sier Ravnaas.

Han er lei seg for at de syv slutter, men sier at det ikke er unaturlig med sirkulasjon mellom de største advokatfirmaene.

– Dette er helt naturlig, noe svært mange advokatfirmaer løpende føler på kroppen, sier Ravnaas.

Kvale kapret alle

At partnere flytter på seg og senioradvokater rekrutteres til konkurrenter og tilbys opprykk med partnerskap, skjer hver eneste måned. Men når syv går samlet fra ett firma til ett annet, legges det mer merke til i advokatbransjen.

– De syv vil tilføre oss en tung kompetanse innenfor en rekke områder som finansiell restrukturering, M&A, insolvens, shipping, havbruk og bank og finans, sier styreleder og partner i Kvale Marius L. Andresen.

–  Hvorfor kommer de samlet til Kvale?

–  Vi oppfatter at de kommer til oss fordi de har tro på at de sammen med våre dyktige advokater kan realisere vår strategi. De identifiserer seg med målsettingene våre og den kulturen vi har i Kvale, sier Andresen.

Han vil ikke si noe om hvem som tok kontakt med hvem og når, men forteller at samtaler har pågått en stund.

– De samtalene har vist at de syv vil passe veldig godt hos oss, og vi vil ha stor nytte av deres kompetanse, sier Andresen.

LES OGSÅ: Advokat-utbrytere debuterte med Funcom-kjøp

Insolvens- og finansbakgrunn

Advokatene Jon Skjørshammer og Robert Jensen har jobbet mye med restrukturering og konkurssaker. 

Førstnevnte er kanskje mest kjent som bostyrer etter Terra-skandalen, som Finansavisen i sin tid avslørte.

Det tok ham ti år å rydde opp etter den konkursen, og sikre kreditorer og de åtte rammede kommunene størst mulig økonomisk oppgjør.

BLIR KOLLEGER:  Jon Skjørshammer var bostyrer for Terra-saken. Nå blir han kollega med den kjente konkursadvokaten Stine D. Snertingdalen i Kvale. Foto: Iván KVERME

Hillevi Torngren Myhre er en av de andre partnere som går til Kvale. Hun kom til SANDS sommeren 2018.

– Som tidligere leder for internjuristene i Nordea vil hun bidra til å styrke oss innenfor vår satsing mot bank- og finansnæringen, sier styrelederen i Kvale.

Satser i Ålesund

I går var Ernst Ravnaas i Ålesund for å informere de ansatte der om at partnerne Monica Sperre og Henrik Grung går fra SANDS til Kvale. De to jobber tett mot rederier og verft på Vestlandet, samt fiskeri- og havbrukssektoren.

– Vi vil fortsette vår satsing i Ålesund, selv om disse to slutter, sier Ravnaas.

For Kvale blir Ålesund en ny satsing.

– Vi har offensive planer for vår etablering der. Ambisjonen er å ansette flere i Ålesund og ha et fullverdig advokatkontor der som kan hevde seg i konkurransen både lokalt, regionalt og sammen med Kvale nasjonalt, sier Andresen.

– Dere har i flere år hatt en relasjon til advokatfirmaet Øverbø Gjørtz, som er store på Nord-Vestlandet. Har dere planer om en sammenslåing?

– Vi har ikke noen pågående samtaler om det, men det får fremtiden vise, sier Andresen.

LES OGSÅ: Kvale-partner skjøt gullfugl i IT-selskap


Forventer flere konkurser

Kvale har et av landets ledende advokatmiljøer for konkurssaker, med profilerte bostyrere som Stine D. Snertingdalen, Thomas Piro og Tom Hugo Ottesen.

Nå henter de så å si alle som jobber med konkurssaker hos SANDS.

– Høsten og nyåret har vi vist at en del bransjer har utfordrende tider, spesielt varehandelen. Dette tror vi kommer til å fortsette, og vi kommer til å få et stort behov for advokater som jobber med insolvens, sier Andresen.

FORNØYD: Styreleder og partner Marius L. Andresen i Kvale er glad for å få syv nye erfarne advokater som partnere i selskapet. Foto: KVALE

Han understreker at disse advokatene svært ofte er involvert i redningsaksjoner i selskaper som risikerer konkurs.

– Advokatene våre samarbeider med å finne løsninger sammen med banker og kreditorer for å sikre en god restrukturering av bedrifter som sliter, så de nettopp unngår konkurs, sier Andresen.

Rekrutterer nye folk

Når syv partnere forlater et advokatfirma, vil det merkes på inntektene.

Ravnaas sier at han regner med et inntektsbortfall på rundt 25 millioner kroner eller syv prosent av omsetningen ved Oslo-kontoret, om man legger 2019-tallene til grunn.

– Det lever SANDS greit med. Vi forventer nyrekrutteringer og generell omsetningsvekst og regner med å øke topplinjen i Oslo i forhold til i fjor, sier Ravnaas.

ALLE ERSTATTES: Ledende partner i SANDS, Ernst Ravnaas, sier de syv som slutter erstattes gjennom nyrekruttering. Foto: Iván Kverme
sands
steenstrup stordrange
advokatbransjen
kvale
ernst ravnaas
marius l. andresen
Nyheter
Jus