Johnny Johansen overtar Nils-Henrik Petterssons trone

Den evige nummer to, er nå nummer én. Johnny Johansen (50) i Haavind går til topps i kategorien «Entreprise».

VINNER: Partner og advokat Johnny Johansen i Haavind (t.v.) vil nok dele entrepriseprisen med alle kollegene som jobber i team med ham, mener advokatfirmaets leder Preben Brecke. Foto: Hoan Ngoc Nguyen

I ni år har Nils-Henrik Pettersson (62) blitt kåret til landets beste entreprisadvokat. I 2011 overtok han topplasseringen etter Arne Engsæth i Wiersholm som vant året før.

Da var Pettersson i Schjødt. Men så brøt han ut av advokatfirmaet og stiftet sitt eget sammen med noen andre entrepriseinteresserte advokater.

Glittertind så dagens lys, og fra 2016 og til i fjor var de det advokatfirmaet som kunne skryte av å ha landets beste på entreprise i sine rekker.

Akkurat litt foran 

Men nå er det endringer på gang igjen. Johnny Johansen i Haavind er nummer én i kategorien. Johansen fikk 89 poeng, Pettersson 81.

– Johnny vil definitivt sette stor pris på dette, ikke minst fordi det er en annerkjennelse fra konkurrenter og kollegaer innen entrepriseretten, sier ledende partner i Haavind, Preben Brecke.

Første gang Johnny Johansen dukket opp på listene i Advokatundersøkelsen som Finansavisen Jus presenterer for 22. gang i år, var i 2011.

Da delte han førsteplassen på Up and Coming-listen sammen med advokat Kjell-André Honerud. Han er i dag daglig leder og partner i Marstrand Advokatfirma.

I 2014 ble han Johansen nummer to på hovedlisten. Den plassen har han siden beholdt, med unntak av i 2015, da han ble nummer tre.

Nærmere år for år

Hele tiden har Johansen måtte se at veteranen Nils-Henrik Pettersson var nummer én. Poengavstanden mellom dem var også stor til å begynne med. I 2017 fikk Pettersson 118 poeng, mens Johansen hadde skarve 55. Men det har forandret seg.

År etter år har Pettersson fått færre stemmer, mens nesten 12 år yngre Johansen har fått flere.

I fjor skilte det bare ni skarve poeng mellom dem, og de har begge lagt andre konkurrenter langt bak seg på listen.

TIL TOPPS: Alle entrepriseadvokater med respekt for seg selv, har egne vernesko og beskyttelseshjelm. Partner Johnny Johansen i Haavind, kan kalle seg årets entrepriseadvokat 2019. Foto: Hoan Ngoc Nguyen

– Vi har stor respekt for Nils-Henrik Pettersson, og synes naturligvis det er litt ekstra gøy at Johnny nå passerer ham, sier Brecke.

Men Johnny må passe seg. I år skiller det bare åtte poeng mellom de to rivalene.

Og de kjemper ikke bare på Finansavisens lister. Det siste året har også møtt hverandre i Høyesterett, hvor rekkevidden av begrepet «plunder og heft» ble nøye diskutert.

Det ble et slags uavgjort. Saken er sendt tilbake til lagmannsretten, med klare føringer fra rikets øverste dommere.

– Johnny er en entusiastisk og positiv nordlending med masse godt humør, sier Brecke.

Harstadværing

50-åringen er fra Harstad. Etter endt videregående bar det til Troms og jusstudier på universitetet. Da han var ferdig og uteksaminert i OL-året 1994, siktet han seg ikke umiddelbart inn mot advokatyrket.

Først var han amanuensis ved det samme universitetet og fakultetet hvor han hadde studert jus, og i 1996 fikk han stilling som dommerfullmektig i Nord-Troms tingrett.

Han ble der nesten halvannet år, men gikk så over til den prosederende siden. 

Jobbet for Regjeringsadvokaten

Og han fikk mye å bryne seg på. I de neste fem årene var han advokat hos Regjeringsadvokaten.

Deretter bar det til Haavind, hvor han har vært i snart 18 år.

– Johnny har et stort engasjement for entrepriserett og tvisteløsning. Han vil helt klart anse dette som et resultat av den laginnsats som Haavinds entrepriseteam har lagt ned i mange år. Teamet håndterer mange store og komplekse saker, som krever stor innsats av mange for å lykkes.

– Blir det en fest?

– Vi er glade i å feire i Haavind, så en markering for hele entrepriseteamet og Johnny blir det definitivt, sier Brecke.

Alt om Advokatundersøkelsen 2020 i JUS-bilaget i Finansavisen torsdag 13. februar.