Syv nye advokater kan nå kalle seg best

Personvern, Entreprise, Restrukturering og Konkursrett, Offshore og Oljeservice, Forsikringsrett, Shipping og Oppkjøp og Fusjoner. Det er årets kategorier med nye vinnere.

BEST: Rune Opdahl i Wiersholm hoppet fra 4. plass til 1. plass i Advokatundersøkelsen 2020 i kategorien "Personvern". Foto: Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Jus

SANDS er vel årets overraskelse i Advokatundersøkelsen fra Finansavisen Jus. Advokatfirmaet som har vært gjennom en enorm ekspansjon siden 2016, går til topps i to kategorier. 

Advokat Oddbjørn Slinning danker ut Trond Eilertsen i Wikborg Rein, som har vunnet shippingkategorien ti ganger før. Nå må han seile sin egen sjø det kommende året.

Men Lars Berge Andersen er også en å følge med på i år. Han vinner kategorien «Offshore og Oljeservice», som har vært dominert av Eirik Høiby de siste årene. Han var svært synlig tidligere da han jobbet i nisjeadvokatfirmaet Kyllingstad & Kleveland, men etter at de fusjonerte med Selmer, har de blitt litt mer anonyme.

Lars Berge Andersen gjør det for øvrig skarpt i to kategorier. Han er bare et tre poeng unna seier som «Internasjonal advokat», men fjorårets vinner Geir Sviggum i Wikborg Rein noterte seg for en knapp seier i år.

Konkurser på løpende bånd

Hans firmakollega Leif Petter Madsen må derimot se seg slått av en konkurrent i år. Håvard Wiker i Ro Sommernes tar førsteplassen i kategorien «Restrukturering og Konkursrett». 

Wiker har som alle andre konkursadvokater hatt nok å gjøre i året som gikk. Og i disse dager har han fått boet etter Gresvig-konkursen i fanget.

Ole Kristian Aabø-Evensen har vunnet kategorien «Oppkjøp og Fusjoner» de siste fem årene. Men i år er han forbigått av Svein Gerhard Simmonæs i BAHR. 

Det var ventet at det skulle være en del bevegelser i denne kategorien i år, ettersom nummer to i fjor, Erik Thynnes har gitt seg som advokat og blitt høyesterettsdommer i stedet.

Simmonæs har fått en god del flere poeng i år, enn i fjor. Da ble han nummer tre. Samtidig har Aabø-Evensen mistet litt poeng det siste året, og dermed blir det fort endringer helt i toppen.

Kategorien har ingen kvinner blant de ti beste, men Gunhild Dugstad fra Wiersholm inntar førsteplassen på Up and Coming-listen i samme kategori.

Ny personvernvinner

58 advokatfirmaer og internadvokatavdelinger har levert sine nominasjonsstemmer i år, og når alle poeng er talt opp, er det ikke uventet Morten Goller som flest av dem av alle.

I år har han fått 244 av dem, 20 flere enn året før, som da var rekord.

«Personvern» var en ny kategori i fjor. Første vinner ut var Thomas Olsen i Simonsen Vogt Wiig.

Han er ikke nummer én i år. Den plassen har i stedet Rune Opdahl fra Wiersholm inntatt. Han var nummer fire året før.

Schjødt har én vinner i år. Det er den samme som har vunnet 22 år på rad, nemlig Christian Fredrik Michelet. Kategorien er «Olje og Gass». 

I fjor hadde Schjødt to vinnere, da Klaus Henrik Wiese-Hansen vant kategorien «Forsikringsrett». Slik gikk det dessverre ikke i år. Det var dog jevnt. Andreas Meidell trakk det lengste strået, bare tre poeng foran Wiese-Hansen. Meidell har nå vunnet prisen to ganger.

Økokrim i skuddet

I kategorien Økonomisk kriminalitet er det en del endringer å spore. Anders Brosveet fra Elden, vant i år som i fjor, og han befestet sin posisjon ved å øke fra 81 poeng i fjor til 100 i år. Han er nå med i klubben over advokater som har fått tresifrede resultat i en kategori.

Advokatfirmaet Elden har seks av de 15 plassene på de to listene. Gledelig er det å se at Frode Sulland er tilbake på listen. Og Ann Johnsen i Fend har tatt steget inn på hovedlisten hvor også hennes Fredrik Berg er å finne på tredje plass.

En å se opp for er Caterina Gaeta i SANDS. Hun er utdannet advokat i Italia og jobber en god del med økokrimsaker. 

I år er hun inne på andre plass på Up and Coming-listen, ett skarve poeng foran Christian Flemmen Johansen hos Elden på tredje.

I kategorien Entreprise har Johnny Johansen i Haavind danket ut mangeårig vinner Nils-Henrik Pettersson i Glittertind. Les mer i en egen sak lenger bak i bilaget.

Stolleken blant advokater

At sentrale personer som scorer mange poeng flytter på seg, blir lagt merke til. I fjor fikk Arntzen de Besche mange poeng i kategorien Fiskeri og Havbruk. 

Men etter at de to mest profilerte fiskeriadvokatene deres meldte overgang til Haavind, har poengene i år heller havnet der.

Det samme ser man i Grette. De scoret veldig bra innenfor Immaterialrett og Media, men når Ida Gjessing, Felix Reimers og fire andre kolleger forlot Grette i fjor og etablerte Gjessing Reimers, så ha poengene i år heller gått til det nye advokatfirmaet.

Alt om Advokatundersøkelsen 2020 i JUS-bilaget i Finansavisen torsdag 13. februar.