Dommer forsto ikke hva Kalsnes hadde gjort galt

Tidligere eiendomsmegler og advokat Odd Kalsnes fikk overført penger etter en eiendomsinvestering selv om han tilsynelatende hadde solgt seg ut av selskapet, hevder politiet.

I RETTEN: Tidligere eiendomsmegler og advokat Odd Kalsnes er tiltalt for brudd på Eiendomsmeglingsloven.  Foto: Iván Kverme
Jus

Politiet klarte på første dag av straffesaken mot eiendomsmegleren ikke å overbevise dommer Kim Heger om at Odd Kalsnes hadde gjort noe galt. Heger stilte en rekke rekke spørsmål til påtalemyndigheten, og ønsket på et tidspunkt å vite hva Kalsnes egentlig skal ha gjort som er straffbart.

– Jeg forstår ikke helt paragrafen. Men det er jo bare jus, og jeg får vel lære meg det, sa Heger.

– Vi mener det er svært nære bindinger mellom Odd Kalsnes og Prosjektutvikling Eiendom, selv om han trer ut av sin formelle rolle i 2009, sa politiadvokat Susie Bergstrand under sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett.

Onsdag startet rettssaken mot tidligere eiendomsmegler og advokat Odd Kalsnes, som er tiltalt for å ha brutt Eiendomsmeglingsloven, blant annet fordi han skal ha hatt økonomisk interesse i flere boligprosjekter mens han drev som eiendomsmegler.

Kalsnes erkjenner ikke straffskyld.

Bergstrand gikk gjennom omfattende dokumentasjon i forbindelse med tre eiendomsprosjekter i Oslo i perioden 2010 til 2015, som politiet mener viser at Kalsnes hadde fremtredende roller i prosjektene.

Tok opp lån

Til tross for at Kalsnes skal ha solgt seg ut av sitt tidligere selskap Prosjektutvikling Eiendom i 2009, fikk han overført over fire millioner kroner fra selskapet mellom juli 2010 og juli 2013. For å belyse hvilken rolle Kalsnes hadde i selskapet trakk påtalemyndigheten frem en investering Prosjektutvikling Eiendom gjorde høsten 2010, da det lånte 14,8 millioner til en boligutvikler som kjøpte Tiedemannsgate 21 på Frogner i Oslo av Olav Thon for 19 millioner.

Når han skriver under på at penger blir holdt tilbake, viser det at han har fullmakt til å ta en slik avgjørelse
Susie Bergstrand, politiadvokat

Kalsnes tok i den forbindelse opp et lån på 14,8 millioner kroner i Handelsbanken på vegne av Prosjektutvikling Eiendom, og pengene ble overført direkte til en konto disponert av boligutvikleren. Kalsnes skal i tillegg ha stilt sin egen bolig som sikkerhet.

Underveis i prosjektet har Kalsnes også kontakt med Byantikvaren, deltar i møter og det går frem av e-poster at han skal avholde visning i den ene leiligheten i bygget. Dessuten undertegner han på vegne av boligutvikleren ved en overtakelse, og godkjenner at kjøper tilbakeholder 150.000 kroner.

- Vi mener at når han skriver under på at penger blir holdt tilbake, viser det at han har fullmakt til å ta en slik avgjørelse, sa Bergstrand.

Overfor Finanstilsynet har Kalsnes benektet at han eide Prosjektutvikling Eiendom og investerte i eiendom etter 2009. Også to eiendomstransaksjoner i Kruses gate 6 og Nordraaks gate 6 er en del av tiltalen.

Konflikt med eks-samboer

Straffesaken som nå går i Oslo tingrett omhandler det samme temaet som tidligere har fratatt Kalsnes retten til å drive som eiendomsmegler og advokat. Finanstilsynet vedtok i 2015 å forby Kalsnes å være ansvarlig megler, og Kalsnes gikk til sak mot tilsynet. Han tapte imidlertid både i tingretten og lagmannsretten. Den tidligere eiendomsmegleren anket saken inn for Høyesterett, som i mai 2019 besluttet å ikke ta den inn.

I oktober i fjor mistet han også advokatbevillingen, og måneden etter tok statsadvokaten ut tiltale. Strafferammen er fengsel i inntil tre år, og blir Kalsnes dømt mister han også retten til å jobbe som eiendomsmeglerfullmektig.

Aktor varsler også inndragning av totalt tre millioner kroner. 

Det var et tips fra Kalsnes tidligere samboer til Finanstilsynet som satte i gang undersøkelser av ham. Ifølge hans advokat Erling O. Lyngtveit er overføringene fra Prosjektutvikling Eiendom knyttet til konflikten med eks-samboeren.

- Det er Odd Kalsnes’ egne midler som er blitt satt inn på konto og deretter tatt ut igjen. Det er ikke Prosjektutvikling Eiendoms midler, men penger satt inn på Prosjektutvikling Eiendoms konto av Kalsnes, sa Lyngtveit i retten onsdag.