Avskiltet megler Kalsnes grillet om gevinst

Avskiltet eiendomsmegler og advokat Odd Kalsnes ble grillet om gevinst og rolleblanding i Oslo tingrett torsdag.

VENNETJENESTER: - Jeg har bare utført vennetjenester, hevder tidligere eiendomsmegler og advokat Odd Kalsnes.  Foto: Iván Kverme

– Vi mener gevinst og fortjeneste har vært en motivasjon, men vi vet ikke om Kalsnes har fått gevinst, men det er heller ikke noe vilkår i loven at man har oppnådd vinningen, sier politiadvokat Susie Bergstrand til Finansavisen.

Torsdag forklarte Odd Kalsnes seg i rom 818 i Oslo tingrett. Han mener selv at han ikke har gjort noe ulovlig. Påtalemyndigheten hevder han har byttet mange hatter i forbindelse med eiendomsutvikling og salg av flere eiendommer i Oslo. Kalsnes er tiltalt for å drevet ulovlig handel, overtrådt forbudet mot partspresentasjon og egenhandel. 

– Vi mener det er gjort investeringer via andre selskap indirekte. Det er åpenbart at han har investert i eiendom i strid med forbudet, sier Bergstrand.

Det må da være mulig å gjøre noen vennetjenester av og til, uten å ta seg betalt for det. Det eneste jeg har fått betalt er to flasker med Magnum.
Odd Kalsnes
UTSPØRRING: Aktor Susie Bergstrand hadde mange spørsmål til Odd Kalsnes i retten. Foto: NTB SCANPIX

 – Kun vært konsulent 

Aktoratet mener den tidligere eiendomsmegleren har hatt egeninteresser og deltatt i kjøp, utvikling og salg av flere prosjekter. De viser blant annet til et boligprosjekt i Tidemandsgate 21 på Frogner. Etter et turbulent samlivsbrudd hevder Kalsnes han ble truet av ekssamboeren til å utvikle eiendommen slik at hun  kunne flytte og være nærmeste nabo til han og barna. Familien bodde i nr 19. 

For å å gjøre det beboelig på eiendommen, som Kalnes omtalte som en «rønne»i retten,  så lånte han eiendomsselskapet Husnissen AS 14,75 millioner kroner. Dette mener han selv kun handlet om å få på plass en leilighet til ekssamboeren. Selskapet skal ha vært avhengig av det usikrede lånet for at prosjektet skulle igangsettes. Aktoratet mener det var med hensikt og både være med å utvikle og sikre gevinst fra boligprosjektet. 

I tiltalen heter het: 

«Mellom 2010-2013  deltok han i utviklingen av et eiendomsprosjekt i Tiedemannsgate 21 ved blant annet å delfinansiere kjøpet av eiendommen, delta i utviklingen gjennom kontakt med bl.a. byantikvaren, forestå visninger, deltakelse ved overtakelsesforretning, m.v.»

– Fundamentalt uenig 

Erling O. Lyngtveit er forsvarer til Odd Kalsnes, og mener hans klient ikke har gjort noe ulovlig og at det hele er snakk om en «lek med ord». 

–Vi er fundamentalt uenig i rettsforståelsen. Finanstilsynet har bommet på faktum. Kalsnes har vært konsulent og gitt bistand i ulike prosjekt, men dette er ikke ulovlig, sa Lyngtveit i retten. 

– Man må spørre seg om han faktisk deltok i utviklingen og om han hadde bestemmende innflytelse i prosjektene. Her må man søke realiteten og ikke leke med ord, fortsatte Lyngtveit. 

Kun fått betalt i champagne 

Aktoratet mener Kalsnes også var med på et eiendomsprosjekt i Kruses gate 6 i Oslo, ved kjøp, utvikling og salg av eiendommen.

Kalsnes selv mener hans involvering handler om vennetjenester. 

– Det må da være mulig å gjøre noen vennetjenester av og til, uten å ta seg betalt for det. Det eneste jeg har fått betalt er to flasker med Magnum, sier Kalsnes.

I retten kom det også fram at det skal ha vært snakk om å betale Kalsnes 200.000 kroner for rådgivning, men Kalsnes sier dette aldri ble noe av. 

– Hvorfor gjør du alt dette uten å få betalt for det?, spør aktor Bergstrand.  

– Jeg hadde jo en godt betalt jobb i Privatmegleren, jeg mener min rolle i disse prosjektene er sterkt overdrevet, svarte Kalsnes. 

Saken skal etter planen avsluttes med prosedyrer 19. og 20 mars. Strafferammen for brudd på eiendomsmeglerloven er tre år. Ved særlig skjerpende omstendigheter er strafferammen seks år.