Hjelpetelefon med 16 krisesaker til nå

Advokatfirmaet Selmer tilbyr nå coronahjelp, som er gratis råd til små firmaer i krise. Restauranter og fysioterapeuter topper listene.

FREMOVERLENT: – Vi er i likhet med alle de andre advokatfirmaene i en prosess der vi iverksetter kostnadskutt og vurderer permitteringer, sier daglig leder Atle Carlsen i Selmer. Foto: foto: selmer

Selmer har opprettet coronahjelp, for små bedrifter, organisasjoner og foreninger.

– Hjelpen ble til ved en idédugnad, og det har engasjert voldsomt internt. Da vi satte i gang rekrutteringen, så vi for oss en gruppe på fem. Nå er det rundt 40 ansatte, fordelt på ulike team av junior- og seniorressurser, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Jannike Cecilie Holtedahl.

– De som tar kontakt, er mest opptatt av mulighetene for å sikre likviditeten, gjennom permisjoner, leiekontrakter og lignende, men også forpliktelser man har overfor kunder og leverandører.

16 saker

Til nå er det kommet inn 16 saker.

– Det er typisk enkeltmannsforetak, som fysioterapeuter, massører og små serveringssteder, men også enkelte små gründerselskaper.

– Det er krevende nå for små aktører, sier Atle H. Carlsen. 

Han er adm. direktør i Selmer, som er blant Norges ledende advokatfirmaer innen eiendom, energi og transaksjoner, selv om de er mindre enn de fem største.

– Vi ser at det er de små firmaene som er mest utsatt. De har ofte en begrenset likviditetsreserve. Hvis inntektsgrunnlaget plutselig faller bort, må de stenge ned.

Han viser til en restaurant med 30 ansatte som nylig tok kontakt med Selmers coronahjelp. Restauranten vurderer å begjære oppbud.

Hva kan dere bidra med når omsetningen allerede er borte?

– Vi opplyser om selskapenes ansvar og plikter. I tillegg bistår vi med regler for permitteringer. Det viktigste er likevel at de raskt går i dialog med kreditorene. Det er mye informasjon i omløp som gjør det vanskelig å navigere. De som tar kontakt med coronahjelp setter pris på personlige råd som tar utgangspunkt i deres situasjon.

 – Så hva bør man gjøre?

– Alle selskaper og organisasjoner må ha en plan for hvordan man raskt kan kutte kostnader for å sikre tilstrekkelig likviditet.

Hvor er dere i Selmer selv med hensyn til permitteringer?

– Vi er i likhet med alle de andre advokatfirmaene i en prosess der vi iverksetter kostnadskutt og vurderer permitteringer. Jeg tror alle advokatfirmaene vurderer situasjonen nøye nå.