<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Minnelig ordning for Lily Hong

Skattesviksdømte Lily Hong har ikke vært i stand til å betale et forfalt skattekrav fordi Skatteetaten har sperret kontoen i påvente av dom i en erstatningssak. Nå har de kommet til enighet.

Publisert 25. sep. 2020 kl. 19.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
TIDLIGERE RESTAURANTEIER: Lily Hong drev Coco Vika og en rekke andre restauranter i Oslo sammen med broren Lee Man. Foto: Iván Kverme

Som Finansvisen skrev i starten av august har tidligere restauranteier og skattesviksdømte Lily Hong vært i konflikt med Skatteetaten på grunn av to pengekrav – et sivilt krav og et erstatningskrav. 

Erstatningskravet, som myndighetene har påstått at ligger på 27,9 millioner kroner, skulle egentlig opp for lagmannsretten i august, men saken ble hevet på grunn av en minnelig ordning. Det er ikke kjent hva partene ble enige om. 

Løpende forsinkelsesrenter 

Det sivile kravet har hun i lang tid forsøkt å betale, men har ikke vært istand til å innfri det. Årsaken er at myndighetene har frosset kontoer og tatt utlegg i en rekke eiendommer for å sikre at erstatningskravet kunne betales når dom forelå.

 – Skattemyndighetene har tatt doble og triple utlegg. Vi har forsøkt å komme i dialog og bedt om møte både med skattekontoret, kemneren, skattedirektøren og regjeringsadvokaten, men ingen ønsker å komme til en løsning. Det synes vi er spesielt. Normalt vil kreditor bidra til å motta betaling, men her nekter de å samarbeide, og samtidig krever de forsinkelsesrenter, sa Hongs advokat, Bettina Banoun, til Finansavisen i august.

Ifølge en arrestkjennelse hadde det utestående kravet vokst til 23 millioner kroner i sommer. 

Bakgrunn

 
  • Saken mot Hong-søsknene er omtalt som Norges største skatte- og avgiftssak i restaurantbransjen.
  • Syv personer sto tiltalt for momsbedragerier, skattesvik og for å ha unnlatt å regnskapsføre 88 millioner kroner i inntekter, eller for medvirkning til disse forholdene over flere år.
  • Ulovlighetene skal ha pågått i restaurantselskaper tilknyttet «Hong Holding»-systemet fra cirka år 2000 og utover.
  • Fem personer ble dømt i Borgarting lagmannsrett i 2017. Søsknene Lee Man Hong og Lily Hong ble regnet som hovedpersonene.
  • Søskenparet sto bak Oslo-restauranter som Coco Vika, Mr. Hong, Ristorante Angelos, Bennys Sushi-bar og Sushi & Wok.

Minnelig ordning

Hong og skattekontoret skulle egentlig møttes i Oslo byfogdembete for å løse tvisten i slutten av august.  

Men også her er Hong og motparten blitt enige. Ifølge en kjennelse ble den fremsatte begjæringen om muntlig forhandling trukket fordi partene hadde funnet en minnelig ordning i saken. 

Finansavisen har stilt spørsmål til Hongs advokat om hva løsningen går ut på, men hun har ikke besvart henvendelsen.   

Lily Hong drev en rekke restauranter i Oslo sammen med broren Lee Man, men ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel i en av de største skattesvikssakene i restaurantbransjen noensinne i 2017. 

Bakgrunnen var at hun, broren og fem andre ifølge dommen skjulte en omsetning i flere restauranter på totalt 88 millioner kroner over flere år. Dette skal ha skjedd gjennom manipulering av kasseapparatene.