Husselger tapte igjen mot Glava-arving

Eiendomsinvestor Runar Strandskogen  må tilbakebetale Denise Anfinnsen 10,5 millioner etter å ha solgt henne et hus på Madserud som var fullt av feil og mangler.

DRØMMEHUS BLE MARERITT: Denise Anfinnsen (29) betalte Runar Strandskogen (59) 36,7 millioner for den fasjonable boligen i Madserud allé. Nå er han dømt til å tilbakebetale henne 10,5 millioner, pluss 3,3 millioner i saksomkostninger. Foto: Iván Kverme
Jus

Denise Anfinnsen (29) trodde hun kjøpte drømmehuset da hun i februar 2016 betalte 36,7 millioner kroner for et 110 år gammelt fasjonabelt hus i Madserud allé mellom Frognerparken og Skøyen i Oslo. Huset er på 585 kvadratmeter og ligger på en 2,5 mål stor tomt.

Men i stedet for å flytte rett inn i boligen, som selgeren Runar Strandskogen (59) beskrev som nyoppusset og i topp stand, endte hun opp med å bruke 20 millioner kroner på å rette opp feil og mangler, samt gjøre noen personlige endringer på eiendommen.

I ettertid har det vist seg at mye av bygningsarbeidet Strandskogen sto ansvarlig for, ikke var fagmessig utført. 

Han hadde heller ikke søkt om nødvendige tillatelser fra Plan- og bygningsetaten i Oslo før rehabiliteringsarbeidet startet.

Må betale millionerstatning

Nå har Borgarting lagmannsrett konkludert med at Strandskogen må betale Anfinnsen erstatning for de mange feilene og manglene i boligen på Madserud. Hun krevde 11,2 millioner i prisavslag. Retten har skjønnsmessig tilkjent henne 10,5 millioner kroner.

Siden Anfinnsen tilbakeholdt 2,7 millioner etter huskjøpet, må Strandskogen nå ut med 7,8 millioner til henne. I tillegg må han dekke hennes kostnader til advokat og sakkyndige. Prislappen er 3,3 millioner kroner. På toppen av dette kommer selgers egne advokatkostnader på 700.000.

Dermed har eiendomskrangelen på beste Oslo vest kostet ham kostet ham 14,5 millioner kroner. Han må også betale forsinkelsesrenter,  som også er betydelige.

Runar Strandskogen har tidligere uttalt til Finansavisen at han ikke er søkegod om han skulle tape.

UTMATTENDE PROSESS: Denise Anfinnsen (t.v.) sier til Finansavisen at saken har vært krevende og en stor påkjenning. Partner og leder for prosedyreavdelingen i Deloitte Advokatfirma, Anette Fjeld, har bistått Anfinnsen i saken. Foto: Iván Kverme

Baluba i retten

Denise Anfinnsen er tilfreds med å ha vunnet frem i både tingretten og lagmannsretten etter å ha kjempet mot selger i over fire år.

– Dette har vært en spesiell sak som ikke burde vært for domstolen. Det har vært krevende og en stor påkjenning. Det er godt å se at domstolene slår ned på den adferden som Strandskogen har fremvist i denne saken, sier hun til Finansavisen.

Da saken gikk for tingretten i fjor vinter vitnet rettsmøtet til tider mer om en sirkusforestilling enn en hovedforhandling for domstolen.

Strandskogen brukte ikke advokat, men prosederte saken selv. Språkbruken hans var svært frisk og han gjentok stadige alvorlige anklager mot Anfinnsen i åpen rett. Han kalte henne for en bedrager og snakket nedsettende om henne og hennes familie, som har tjent en formue på industrieventyret Glava.

Hans oppførsel i retten var til tider så ufin at dommeren avbrøt ham og ba han om å være stille.

Maxbo ga råd

I tingretten ble spørsmålet om bruk av svart arbeidskraft fra utlandet brakt på bane. Strandskogen, som er utdannet revisor og samfunnsøkonom, benektet at hans polske arbeidere hadde jobbet svart, men han kunne ikke fremlegge kvitteringer for arbeidet deres, dokumentere at moms var betalt og at de som hadde stått for rehabiliteringen var faglærte. 

I lagmannsrettsbehandlingen har det kommet frem at Strandskogen fikk råd fra butikkansatte hos Maxbo om hvordan huset kunne pusses opp og utbedres.

TO TAP I RETTEN: Runar Strandskogen (59) må betale Denise Anfinnsen 10,5 millioner i erstatning. Foto: Iván Kverme

Før Anfinnsen kunne flytte inn i boligen i Madserud allé, hyret hun inn fagfolk for å rette alle feil. Det er utgiftene til disse utbedringene hun har krevet erstattet.

Strandskogen har lenge nektet for at det var mangler i huset, men i lagmannsretten, hvor han stilte med advokat, snudde han og erkjente mange av de påpekte feilene og manglene.

Omfattende feil funnet

Taket på huset måtte skiftes, ventilasjonsrør hadde kollapset og ventilasjonsanlegget fungerte ikke slik selger hadde sagt. En dampsperre i boligen hadde mangler, det var lekkasjer fra en balkong og påvist fukt og muggskader i boligen.

Ingen bad var fagmessig utført og måtte rives og bygges på nytt, og veggkonstruksjoner måtte utbedres.

Det ble funnet mange alvorlige avvik i det elektriske anlegget. Firmaet som hadde reparert det, var ikke godkjent for å utføre el-arbeid. 

Downlights i taket viste seg å være brannfarlige og ledninger var lagt rett i vegger og ikke i rør. Heller ikke isolasjonen i bygget var god nok.

Røropplegget i huset var også under enhver kritikk. Rør var ikke lagt i rør for å sikre mot lekkasje. Enkelte rør var kun festet med tape, og rørkoblinger var skjult i vegger og gulv, så de ikke kunne inspiseres. Garasjen på tomten manglet lufting på loftet, noe som kunne føre til fuktskader.

 Strandskogen solgte meg en bolig med skjulte feil og mangler, og lagmannsretten har nå tilkjent meg mer enn 10 millioner kroner i prisavslag, sier Anfinnsen.

denise anfinnsen
glava
anette fjeld
deloitte legal
borgarting lagmannsrett
erstatning
avhendingsloven
runar strandskogen
madserud allé
Nyheter
Jus