Myndighetene tok milliardgodset etter selvmord – nå går eksen rettens vei

Avdøde Boris Berezovskij etterlot seg en enorm gjeld da han døde i 2013. Nå jakter långiverne herregården han eide som er priset til over én milliard kroner.

OMSTRIDT: Herregården Chateau de la Garoupe i Cap d’Antibes, jaktes nå av långiverne for å få dekket inn tapene. Foto: Google Earth
Jus

Oljemilliardær Roman Abramovitsj, det russiske flyselskapet Aeroflot og det britiske finansdepartementet er blant långiverne som jakter å hente inn tapene etter lån til den avdøde oligarken Boris Berezovskij.

Nå er saken oppe i rettssystemet i Frankrike og långivernes advokater argumenterer for at herregården som er priset til 121 millioner dollar, eller like over én milliard kroner – Chateau de la Garoupe i Cap d’Antibes – bør brukes for å betale tilbake Berezovskys gjeld. 

Og det er ikke småtterier den avdøde oligarken skylder. Berezovskij ble funnet i 2013 i leiligheten sin nær London med en løkke rundt halsen, men en rettslege mener det fremdeles er usikkert om milliardæren tok sitt eget liv eller om det er noe kriminelt som har skjedd.

Da han døde etterlot han seg ubetalte regninger på svimlende 406 millioner dollar – eller nesten 3,5 milliarder kroner – ifølge forvalterne av formuen i regnskapsfirmaet Grant Thornton.

Aeroflot har største krav mot Berezovskij, men beløpet er ukjent. Abramovitsj, som også eier fotballaget Chelsea, har et krav på 1 millioner dollar. Baltic International Bank forsøker å få tilbake gjeld på 66 millioner pund, eller 772 millioner kroner, og Elena Gorbunova, Berezovskijs tidligere kjæreste, forsøker å få tak i om lag halvparten av dette.

Konfiskert 

Tilbake i 2015 ble Chateau de la Garoupe konfiskert av franske myndigheter etter Berezovskij var innblandet i en underslags- og hvitvaskingssak. 

Tomten godset står på er på over 100 mål og selve herregården er på 1.500 kvadratmeter. 

– Herregården er verdt minst 100 millioner euro. For noen år siden ville den blitt kjøpt raskere, men det at eiendommen er såpass sjelden gjør at den holder seg godt i pris, sier Alexandra Connolly, til CNBC.

Det er ventet en avgjørelse i saken 21. april.