– Vi har tiltalt fire personer for korrupsjon, mens en person er tiltalt for å ha overført korrupsjonspengene. Den femte personen er ny i offentligheten, men har vært siktet lenge, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.
Siden høsten 2017 har Økokrim forsøkt å komme til bunns i om det skjedde noe straffbart da flere eiendomsinvestorer solgte bygårder til det kommunale foretaket Boligbygg.
Bygårdene skiftet hender raskt, og eierne skal ha blitt sittende igjen med store gevinster etter at Oslo kommune kjøpte eiendommene. Nå har Økokrim altså konkludert med at det dreier seg om korrupsjon.
Boligbygg-skandalen
Pusset opp bolig
Det var den innleide konsulenten Geir Fredriksen som først kom i Økokrims søkelys, etter at Dagens Næringsliv for snart fire år siden avdekket eiendomssalgene. Fredriksen er tiltalt for å ha mottatt rundt 1,6 millioner kroner i forbindelse med disse transaksjonene.
1,1 millioner av stammer fra Carl Thomas Andersson, som ifølge tiltalen også skal ha pusset opp boligen til Fredriksen for cirka 250.000 kroner.
Fredriksen og Andersson skal ha inngått en avtale «om at en del av gevinstene Andersson oppnådde ved å selge boliger til Boligbygg KF skulle tilfalle Fredriksen eller hans heleide aksjeselskap. I perioden kjøpte Boligbygg KF en rekke boliger fra Andersson eller selskaper han representerte og Andersson overførte store verdier til Fredriksen», heter det i tiltalen.
– Fredriksen erkjenner ikke straffskyld. Han tar tiltalen til etterretning, men ser frem til å forklare seg nærmere i retten, sier advokat Trond Eirik Aansløkken, som representerer ham.
Andersson erkjenner heller ikke straffskyld, opplyser advokat Petar Sekulic til Finansavisen. Han bestrider at han har opptrådt kritikkverdig, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den behandles av domstolen.
Tjente 13,5 mill.
I tillegg til pengene fra Andersson, skal Fredriksen ha fått 240.000 kroner fra Geir-Åge Normannseth og Per Øyvind Martinsen, som står bak Mano Eiendom AS. Selskapet solgte en bygård i Neuberggaten 24 til Boligbygg våren 2016 for 131,5 millioner kroner. Bare to måneder før hadde de to kjøpt bygården for 118 millioner.
Oslo kommune tapte i fjor en rettssak mot Mano Eiendom, etter at den krevde 27 millioner kroner tilbakebetalt i «ulovlig offentlig støtte».
Tidligere denne uken tapte kommunen en annen tilsvarende sak i tingretten, der den forsøkte å få tilbake 17 millioner kroner etter å ha kjøpt en eiendom i Grønnegata 21 for like over 77 millioner.
– Martinsen er overrasket over at det ble tatt ut tiltale, særlig fordi Oslo tingrett slo i fjor høst fast at salget av bygården i Neuberggata ble solgt til en fornuftig og markedsmessig pris, skriver advokat Christian Stang Våland , som representerer Martinsen, i en e-post til Finansavisen.
Forelegg til oppgjørsadvokat
Fredriksens selskap var engasjert av Mano Eiendom i et annet eiendomsutviklingsprosjekt, og Våland skriver at «dette var et helt ordinært oppdrag hvor Fredriksens selskap ble honorert etter avtale.
Normannseths advokat Ole Petter Drevland viser til Vålands uttalelser.
Den femte tiltalte skal ha bistått med å overføre de 1,1 millionene fra Andersson til Fredriksen. Også to advokater er blandet inn i saken, i forbindelse med oppgjør av eiendomssalgene.
Den ene har vedtatt et forelegg på 50.000 kroner, mens den andre har fått påtaleunnlatelse.