Dette er Norges beste advokater

Nominasjoner 56 firmaer er talt opp. 16.036 nominasjonspoeng er fordelt. Fire advokater vinner for første gang i en kategori de ikke har vunnet før og tre kvinner går til topps i årets advokatundersøkelse.

DEBUTANTER: De fire partnerne Hans Haugstad (Thommessen) (f.v.), Ida Gjessing (Gjessing Reimers) og Harald Hauge (Harboe & Co) er for første gang vinnere i advokatundersøkelsen. Lars Berge Andersen i SANDS (bakerst) har vunnet før, men aldri i kategorien «Internasjonal advokat». Foto: Iván Kverme
Jus

For 23. år på rad presenterer Finansavisen Jus Norges største advokatundersøkelse. Det er ingen endringer i årets kategorier. Over tusen advokater har mottatt nominasjoner fra kolleger i konkurrerende forretningsadvokatfirmaer og internadvokatavdelinger. 

56 firmaer har deltatt, to færre enn fjoråret. Likevel er oppslutningen om å nominere større blant dem som har stemt. 1.658 flere poeng enn i fjor, fordeles i år.

Dobbeltseier til SANDS-partner

Advokatene har vinnersjanser i 25 ulike kategorier, og i år har én og samme advokat klart å gå til topps i to forskjellige kategorier. Det er partner Lars Berge Andersen i SANDS. 

Han vinner med tre poengs margin foran Wikborg Reins Geir Sviggum i kategorien «Internasjonal advokat». De to var en gang kolleger i Wikborg Rein, og begge har arbeidet i Kina.

Det er enda tettere i kategorien «Offshore og Oljeservice». Der skiller det bare ett eneste poeng mellom Andersen og partner Jens Brede hos Kvale.


Tre kvinner til topps

Ida Gjessing fra nisjeadvokatfirmaet Gjessing Reimers, er én av tre kvinner som går til topps i år. Hun vinner kategorien «Immaterialrett og Media», og det er første gang hun vinner i Finansavisens advokatundersøkelse.

Anne Sofie Bjørklund i BAHR er igjen best i kategorien «Fast eiendom», men i år er Stig Bech tilbake som fulltidsadvokat etter en gjesteopptreden i Solon Eiendom noen år. 

Han går rett inn på 8. plass i eiendomskategorien, men nå representerer han Wiersholm og ikke BAHR, som før.

Så er det gjengangeren Siri Teigum hos Thommessen. For 21. gang vinner hun kategorien «Konkurranserett». Hun får litt færre stemmer enn de siste årene, og Helge Stemshaug hos BAHR og Kristin Hjelmaas Valla fra Kvale, kniper innpå Teigums topplassering.

Skjøv Sjøqvist ned

I kategorien «Bank og Finans» er det også en ny vinner i år. Siden 2006 har advokatene Erik Ramm og Richard Sjøqvist forsynt seg av topplasseringen i denne kategorien.

 Nå er det Hans Haugstad hos Thommessen som kan kalle seg landets fremste bank- og finansadvokat.

Sjøqvist er i år nummer to, og det er kanskje ikke så rart. BAHR-partneren har nemlig konsentrert seg om en rekke andre fagområder i det siste, blant annet restruktureringer. At han er allsidig vitner poenggivningen om. Han sanker stemmer fra kolleger i fem ulike kategorier i år. 

Bare prosedyreadvokaten Ola Nisja hos Wikborg Rein og partner Rune Opdahl i Wiersholm markerer seg i enda flere kategorier. Nisja i seks og Opdahl i syv. Det normale er i én til to kategorier.

Harald Hauge er årets vinner i «Skatterett». Det er første gang han vinner denne kategorien, etter å ha ligget høyt på listene i noen år. Med han som vinner har skatteadvokatkontoret Harboe & Co igjen en av sine advokater på topp, etter at Joachim M. Bjerke hos BAHR vant prisen i fjor.

Storeslem for Elden

Noen advokatfirmaer gjør storeslem i enkelte kategorier. Gjessing Reimers har ikke bare beste advokat i kategorien «Immaterialrett og Media», men også beste unge advokattalent og de er utropt til beste advokatfirma. Det samme opplever DNB i kategorien «Internadvokater». Men det advokatfirmaet som dominerer mest i en enkeltkategori, er Elden.

I klassen for «Økonomiske straffesaker» går ledende partner Anders Brosveet til topps. Det virker som han får frikjent den ene klienten etter den andre som havner i søkelyset til økokrimetterforskerne. 

I samme kategori, og fra samme firma, er det partner Christian Flemmen Johansen som utropes til det mest lovende talentet blant hvitsnippadvokatene. 

Elden-advokater inntar syv av de 15 listeplasseringene, etterfulgt av Fend med tre, Hjort med to og resten fordelt på tre andre advokatfirmaer.

HELE FIRMAET PÅ TOPP: Anders Brosveet (t.v.) er årets advokat i kategorien «Økonomiske straffesaker», mens Christian Flemmen Johansen er årets talent. Begge jobber hos Elden, som regnes som det beste advokatfirmaet å bruke i økonomiske straffesaker. Foto: NTBDet holder Goller

For ett år siden var det BAHR som kunne skilte med flest topplasseringer, mens Wiersholm inntar den posisjonen i år. Advokatfirmaet har i år 12 førsteplasser, og de sanker 1.901 poeng, flest av alle. 

Selskapets leder, Morten Goller, er den som soper inn flest stemmer. Han kan notere seg for 246 poeng, og utropes nok en gang til konkurrentenes mest ettertraktede advokat. Det er likevel ikke noe som tyder på at Goller vil skifte arbeidsgiver med det første.

47 advokatfirmaer og internadvokatavdelinger har sikret seg enten en førsteplass, andreplass eller tredjeplass i år. 

Blant nye på listen er Vaar Advokat, hvor Marianne H. Dragsten jobber med offentlige anskaffelser. 

NorgesGruppens Ragna Bergholt Rom er nummer tre blant internadvokatene og 1,5 Advokatfirma, som startet opp på nyåret, har allerede fått en pallplassering i kategorien «Energi og Klima».