Sier stopp som SANDS-sjef

Ernst Ravnaas byttet jobb for å trappe ned. I stedet ble han ledende partner og arbeidet enda mer enn før. Nå ber 65-åringen om avløsning.

NYE KOSTER I SANDS: Ernst Ravnaas (65) har gitt beskjed om at han gir seg som ledende partner. Til våren får han avløsning, men hvem det blir, er foreløpig ukjent. Foto: Iván Kverme
Jus

Da Ernst Ravnaas vendte tilbake til Steenstrup Stordrange våren 2014, skulle han roe tempoet etter mange hektiske år som partner i blant annet BAHR og Wikborg Rein.

I 24 år jobbet han som skatteadvokat. Han skrev lærebøker om skatt og hadde krevende styreverv i mange bedrifter, flere av dem børsnoterte.

Hobby tok mye tid

Ved siden av alt dette engasjerte han seg i fotballklubben Start. I syv år brukte han tid, krefter og penger på å gjøre klubben til et topplag. Det ble både oppturer og nedturer. 

Sammen med tidligere fotballspiller Erik Solér gikk de to i bresjen for å bygge ny fotballstadion i Kristiansand med 14.500 sitteplasser. De fikk det til, men prislappen ble høy. Stadionselskapet gikk konkurs og kommunen overtok som eier.

Gikk rett inn i omorganisering

Da han begynte i Steenstrup Stordrange for andre gang i sitt liv, pågikk det en diskusjon om advokatfirmaets profil. Den var utydelig. Klientlisten var en miks av privatpersoner, offentlige myndigheter og bedrifter. Oppdragene var svært ulike. 

– I 2016 besluttet vi å bli et rendyrket forretningsadvokatfirma. Vi skulle nærme oss de største advokatfirmaene i Norge, sier Ravnaas.

Ivrig som han er, engasjerte Ravnaas seg i strategiarbeidet. Hårete mål ble satt og partnerskapet valgte Ravnaas til ledende partner og firmaets ansikt utad.

– Du skulle jo trappe ned?

– Ja, ikke sant. Bare le, men det er meg i et nøtteskall, sier Ravnaas.

Rekrutteringsraid

Lederjobben har tatt det meste av tiden. Mye er endret, blant annet navnet. SANDS er advokatfirmaets nye navn.

Man innså også at det skortet på kompetanse på viktige rettsområder som andre advokatfirmaer var ledende på.

– Vi har sakte, men sikkert tettet de blanke feltene ved å utvikle egne nye fagmiljøer. Ofte ved å rekruttere yngre talentfulle medarbeidere som jobber i team med partnere med lang fartstid fra våre konkurrenter, sier Ravnaas.

Flere av dem som kom til SANDS hadde kort fartstid igjen som partnere på grunn av aldersgrensen konkurrenter opererer med.

– Hos oss kan man være partner til man blir 70 år, sier Ravnaas.

Voksesmerter

Men noen forsvant før pensjonsalderen. I januar i fjor skrev Finansavisen at åtte partnere i SANDS sa takk og farvel, og gikk til Kvale.

– Vi har hatt en kraftig vekst i antall partnere og omsetning på kort tid. En slik strategi kan føre til vekstsmerter. Så hadde vi ulikt syn på strategien som ble oppdatert i 2019, sier Ravnaas.

Økt salg til færre klienter

Noe av det første advokatfirmaet gjorde da 2016-strategien ble iverksatt, var å redusere antall klienter. Oppryddingen i klientmassen har vært avgjørende for snuoperasjonen og veksten som fulgte.

– Ut forsvant de aller fleste privatkundene og en god del av offentlig sektor. Det lå på siden av det vi skulle drive med, sier Ravnaas.

Likevel har omsetningen økt. Den gikk fra 326 millioner til godt over en halv milliard på fem år.  Bunnlinjen er nesten doblet i samme periode.

Klatreetapper

I dag jobber 130 advokater og advokatfullmektiger i en totalrenovert bygård i Vika i Oslo og på kontorer i fem andre byer.

 I 2017 var SANDS det 11. største advokatfirmaet i Norge målt i omsetning. Året etter var de nummer 8. I 2019 klatret de ytterligere én plass opp. Nå står bare Simonsen Vogt Wiig i veien for å kunne puste de fem største advokatfirmaene i nakken.

– Vi har nådd mange av målene, men vi kan ikke si vi er i mål ennå, sier Ravnaas.

Vinner priser

SANDS er nå med å kjempe om seirer i Finansavisens årlige advokatundersøkelse. Før 2016 hadde ikke firmaet hatt en eneste topplassering. 

Den første kom i 2017, i kategorien «Forsikringsrett». I fjor var de to partnerne Lars Berge Sande best i «Offshore og Oljeservice», mens Oddbjørn Slinning vant kategorien «Shipping». 

Stabburskontor

– Du er blitt 65 år. Hva gjør du nå?

– Jeg slutter ikke i SANDS, men blir vanlig partner og skal jobbe med skatterett, som før.

Nå skal yngre krefter slipper til.

– Jeg er jo langt eldre enn snittalderen for ledende partnere hos våre konkurrenter, og har sittet flere år mer enn hva som er vanlig i en slik stilling, sier Ravnaas.

2020 har bydd på corona og hjemmekontor. Ravnaas har tatt grep for å ha mulighet til å jobbe mer borte fra kontoret om det skulle bli aktuelt.

– Sissel og jeg har en gård på Hov ved Randsfjorden. Vi kjøpte et hundre år gammelt stabbur, som nå er innredet med musikkstudio og kontor, sier Ravnaas.

Er det en ting coronaepedemien har lært advokatbransjen, så er det at mye advokatarbeid kan utføres uten å sitte på en kontorstol i hovedstaden.

– Det er ikke mer enn halvannen times biltur til Oslo. Og den kjøretiden kan også fint brukes til å avholde telefonmøter, sier Ravnaas.

Hvem som overtar som ledende partner, avgjøres på firmaets årsmøte i mars.