<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyesterett stengte døren for Høiness

Mona Høiness skjenket alkohol og holdt boligvisning. Da hun forsto at hun var lurt, saksøkte hun eiendomsmegleren, tapte i to instanser, og anket helt til Høyesterett.

Publisert 20. mai 2021 kl. 16.15
Oppdatert 23. mai 2021 klokken 17.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
AVVIST: Mona Høiness ble lurt trill rundt av en person som sa han skulle arve 300 millioner da hun solgte leilighet med alkoholservering.  Foto: Iván Kverme

Norges Høyesterett vil ikke behandle en hver ubetydelig sak som ikke har betydning utenfor saken det gjelder. Den leksen har de nå lest opp for advokat Mona Høiness, som mente de burde behandle nettopp hennes sak.

Høyesteretts ankeutvalg har bestemt at saken ikke skal inn for Høyesterett, og følgelig er dommen fra lagmannsretten rettskraftig. Samtidig som Høyesterett smeller igjen døren for Høiness må hun igjen betale eiendomsmeglerens saksomkostninger.

Kjøper skulle arve 300 mill.

I mer enn fire timer gjennomførte Mona Høiness visning, serverte mat og alkohol til kjøperne før hun dagen etter sendte e-post til megler med full gjennomgang av kjøper, pris, overtagelse, betalingsplan, håndverkerarbeid, tid for kontraktsmøte, plan for deling av strømutgifter og inventarliste, samt skrøt av hvor hyggelige og ordentlige kjøperne var.

Da det viste seg at historien om at kjøperen skulle arve 300 millioner var en bløff, skyldte Høiness på megleren.

Selv om det i kontrakten het at avtalen var inngått direkte mellom selger og kjøper uten bistand fra megler, og at også oppgjøret skulle gå direkte mellom partene.

Mente megler burde stoppet

Høiness bragte Sørlandsmegleren Sædberg og Lian inn for retten. Men med Mette Yvonne Larsen som våpendrager røk hun på tap i både tingrett og lagmannsrett.

Mette Yvonne Larsen var fast bestemt på at eiendomsmegler Svein Lian burde ha gått inn, sjekket finansieringen og stoppet handelen mellom partene.

Høiness mente nemlig hun ikke hadde inngått avtalen selv om hun i en e-post til megler dagen etter visningen skrev «Avtale om kjøp av leilighet» i emnefeltet. Sirlig utbroderte hun detaljer, men ville likevel ha retten til å tro at det ikke var avtalt noe kjøp.

Lagmannsretten fattet ikke lit til Høiness her og la vekt på en lang rekke bevis som pekte i retning av at partene var blitt enige uten bruk av megler før Høyesterett ikke ønsket å ta i saken.

Kraftig priskutt

Saken handler om to leiligheter på til sammen 220 kvadratmeter som Høiness og ektemannen Erik Overgaard kjøpte i 2014. Prislappen var over 20 millioner kroner, hvorpå paret slo sammen leilighetene.

I 2018 la hun ut den ene, på 149 kvadratmeter, for salg til 17,7 millioner kroner. Den andre leiligheten skulle selges separat senere.

Da kjøper ikke kunne gjøre opp måtte Høiness hyre inn en annen megler til å forestå dekningssalg. Etter priskutt fra 17,7 millioner kroner via 17,4 millioner, 16,3 millioner, 15,8 millioner, 14,95 millioner og til slutt 13,95 millioner, endte endelig salgspris på 13,25 millioner høsten 2019.

Høiness har selv praktisert som advokat i 30 år og drevet eiendomsmegling der hun har meglet et titalls eiendommer. Tidligere har saken påført Høiness saksomkostninger på 131.000 kroner fra tingretten og 91.800 fra lagmannsretten før til slutt 10.800 nå. Altså totalt 234.000 kroner i tillegg til sine egne omkostninger.