<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Voldsdømt regnskapsfører må i retten igjen

Etter at 65-åringen ble dømt for vold mot en bostyrer etter en konkurs, fattet Finanstilsynet interesse. Nå må han i retten igjen, tiltalt for ulovlig regnskapsføring i stor stil.

Publisert 12. juni 2021 kl. 15.50
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 753 ord
MÅ I RETTEN IGJEN: 65-åringen ble i 2018 dømt for vold og for å ha motarbeidet rettsvesenet. Denne gang må han og hans kone møte i Oslo tingrett, tiltalt for ulovlig regnskapsførervirksomhet. Foto: Bendik Haug Aurdal

Mandag og tirsdag neste uke må et ektepar møte i Oslo tingrett tiltalt for brudd på regnskapsførerloven.

I nesten fire år skal ektemannen og konen ha ført regnskap for andre gjennom to firmaer de drev.

De to selskapene var ikke autorisert av Finanstilsynet, ei heller de to personlig som regnskapsførere, står det i tiltalen.

De skal begge ha blitt avskiltet som regnskapsførere i 2009, men likevel mener påtalemyndigheten at de fortsatte å føre regnskap ulovlig for en rekke kunder over flere år.

IKKE AVHØRT: Når politiadvokat Petter Fossdal møter det tiltalte ekteparet i Oslo tingrett, er det første gang han har mulighet å stille dem spørsmål om forholdene de er anklaget for. Foto: Iván Kverme

Millionomsetning

Saken har vært etterforsket ved Seksjon for finans og spesiallovgivning i Oslo politidistrikt etter at Finanstilsynet anmeldte ekteparet.

Det er politiadvokat Petter Fossdal ved Felles kriminalenhet hos påtalemyndigheten som skal føre saken mot de to i retten.

– Hvor stort omfang mener dere regnskapsføringsvirksomheten dreier seg om?

– I løpet av tiltaleperioden fra 1. juni 2013 til og med 2017, mener vi de skal ha hatt en omsetning på 4 millioner kroner, sier Fossdal.

Ikke stilt i avhør

Vanligvis blir slike saker avgjort med forelegg eller at sakene går som tilståelsesdom for retten, dersom de anklagene tilstår i avhør.

Men det har ikke de to tiltalte gjort.

– Ingen av de tiltalte har forklart seg for politiet, sier Fossdal.

65-åringen og hans 62 år gamle kone vil derfor få muligheten for første gang å forklare seg om forholdene de er tiltalt for, når de møter i retten.

Blir de funnet skyldig og dømt, risikerer de bøter eller fengsel i inntil ett år.

Unngikk bostyrer etter konkurs

Det er ikke første gang ektemannen har stiftet bekjentskap med Oslo tingrett. 

I mars 2018 ble han dømt for vold og for å ha motarbeidet en aktør i rettsvesenet, da han slo bostyrer Per Omreng i ansiktet.

Advokat Omreng var oppnevnt Oslo byfogdembete som bostyrer, etter at det var åpnet konkurs i et selskap hvor tiltalte var styreleder. Det er det samme selskapet Finanstilsynet mener er brukt for ulovlig regnskapsførervirksomhet.

Omreng hadde forsøkt å få avtalt et møte med tiltalte så han kunne få innsikt i det konkursrammede selskapets regnskaper og verdier. Men forsøk på å få til et møte strandet. 

For Omreng derimot hastet det å få en oversikt over boet, siden det var planlagt et konkursmøte i retten.

BLE SLÅTT: 65-åringen ble i 2018 dømt for vold mot bostyrer Per Omreng (bildet). Nå må mannen møte i retten igjen, denne gang tiltalt for å ha drevet med ulovlig regnskapsføring. Faksimile: Finansavisen 23. februar 2018


Slo bostyrer i ansiktet

Siden den nå 65 år gamle mannen ikke svarte på Omrengs henvendelser, besluttet bostyreren å oppsøke firmaets forretningsadresse, som også er boligadressen til det tiltalte ekteparet.

Da bostyreren kom til huset i Oslo en ettermiddag i juni 2017, ble han vist inn av ekteparets tenåringssønn. Vel inne på kontoret ble det en opphetet diskusjon mellom Omreng og tiltalte. Han ville møte bostyreren en annen dag, noe Omreng ikke godtok. 

Til slutt slo den nå 65 år gamle mannen bostyreren i ansiktet med flat hånd, før han kastet ham fra regnskapskontorets lokaler med makt.

Den avskiltede regnskapsføreren ble dømt til 75 dagers ubetinget fengsel for forholdene. 

Han anket saken, men ble funnet skyldig for de samme forholdene av Borgarting lagmannsrett i oktober samme år. Straffen ble like streng.

Fryktet nytt slag i retten

I retten nektet regnskapsføreren for at han hadde slått Omreng, men han erkjente å ha grepet bostyreren i skulderen, snudd ham rundt og ført ham ut av bygningen de var i.

Flere ganger under rettsmøtet flirte tiltalte da Omreng forklarte seg. På et tidspunkt da de to ble bedt om å komme frem til dommerbordet for å vise på en plansje av boligen hvor de sto da slaget falt, var bostyreren redd for at han skulle bli slått en gang til.

«Jeg må si jeg er litt skeptisk å stå rett ved siden av tiltalte nå, ettersom han har slått meg en gang tidligere», sa bostyreren henvendt til dommeren.

Rettens leder løste utfordringen ved å be aktor i saken sto mellom fornærmede og tiltalte.

Finansavisen har vært i kontakt med de to forsvarerne som representerer det tiltalte ekteparet, men ingen av dem har noen kommentar til saken som er berammet for Oslo tingrett mandag og tirsdag 14. og 15. juni.

FORRIGE RETTSRUNDE: Politiadvokat Mia Marie Nordhagen måtte av sikkerhetsgrunner stå mellom fornærmede og tiltalte da de møttes i retten i februar 2018. Advokat Morten Solberg (t.h.) forsvarte den gang den voldstiltalte mannen. Han har i dag en annen forsvarer. Foto: OLIVER ORSKAUG