<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Presset ble for stort: Ropstad går av som KrF-leder og statsråd

Kjell Ingolf Ropstad går av som KrF-leder og barne- og familieminister etter sterkt press i skattesaken. Olaug Bollestad overtar som statsråd.

    Publisert 18. sep. 2021 kl. 14.11
    Oppdatert 18. sep. 2021 klokken 16.35
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 675 ord
    TREKKER SEG: Kjell Ingolf Ropstad går av som partileder og minister. Foto: NTB

    Med alvorstunge skritt ankom Kjell Ingolf Ropstad pressekonferansen han selv hadde innkalt til lørdag kl. 14. Der informerte han om beslutningen.

    I det samme rommet hadde han ett knapt døgn tidligere fastholdt at han ønsket å fortsette som både statsråd og partileder, selv om det var blitt kjent at han har tatt aktive grep for å slippe å betale skatt på pendlerboligen i Oslo.

    – Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa en tydelig preget Ropstad.

    Ikke press fra Erna

    På spørsmål fra NTB om hva som har fått ham til å endre standpunkt, svarer Ropstad:

    – Det var viktig for meg i går å kunne få beklage den feilen jeg hadde gjort. Så har jeg tenkt på situasjonen og vurdert situasjonen i partiet. Helheten i dette gjør at jeg vurderer at det er riktig for meg å tre tilbake.

    – Har statsminister Erna Solberg bedt deg tre tilbake?

    – Nei, svarer Ropstad og understreker at initiativet kom fra ham selv.

    Også Solberg innkalte til pressekonferanse senere lørdag ettermiddag.

    – Jeg har forståelse og respekt for hans vurdering, sier hun.

    Allerede lørdag ble det klart at KrF-nestleder Olaug Bollestad, overtar som barne- og familieminister etter Ropstad.

    Bollestad sier også til VG at hun er klar til å lede KrF fram til en ny partileder er valgt.

    Tid til å tenke

    Trass i et historisk dårlig valgresultat har Ropstad til nå stått sterkt i KrF. Men stemningen i partiet ser ut til å ha endret seg dramatisk det siste døgnet etter de siste avsløringene i Aftenposten om KrF-lederens boligdisposisjoner.

    Flere lokale KrF-ledere har uttalt at de ikke lenger har tillit til Ropstad.

    Selv sier Ropstad at han det siste døgnet har hatt tid til å tenke over hva som vil være best for familien, for partiet og for ham selv.

    – Det rette for partiet nå og for meg er at en annen tar over stafettpinnen som partileder. Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge ny leder, sier han.

    Partiledelsen ble fredag kveld orientert om beslutningen.

    På spørsmål om hvordan han har det nå, sier Ropstad:

    – Det er jo vemodig.

    Uklar prosess videre

    Hvordan prosessen i KrF blir videre, er uklart. Det er foreløpig ikke innkalt til ekstraordinært sentralstyremøte, men fredag neste uke skal landsstyret ha ordinært møte.

    Ifølge KrF-veteran Einar Steensnæs er det bare to personer som kan være aktuelle til ledervervet: nestlederne Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein, som begge er valgt inn på Stortinget. Både sittende parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik deler oppfatningen.

    Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, som sto på motsatt side av Ropstad i partiets såkalte retningsvalg i 2018, sier at han respekterer det valget Rostad har tatt.

    – Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press, sier Hareide til NTB.

    I stormen

    Ropstad har stått i stormen den siste tiden etter at det først ble kjent at han i årene som stortingsrepresentant folkeregistrerte seg på gutterommet hjemme hos foreldrene og dermed fikk gratis pendlerbolig, trass i at familien eide og leide ut halvparten av en tomannsbolig i Lillestrøm.

    Fredag ble det kjent at han også har feilinformert Statsministerens kontor (SMK) etter at han rykket opp som statsråd, og sagt at han betaler utgifter til foreldrene i Agder, noe han har innrømmet ikke å ha gjort.

    Dette sparte han 175.000 kroner på, ifølge Aftenposten.

    Ikke snyte på skatten

    Ropstad avviser at han har prøvd å snyte på skatten og sier at bakgrunnen for saken er at han fikk han opplyst av SMK at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.

    – Men dette er mitt ansvar, understreker han.

    – Tror du situasjonen framstår ekstra ille fordi du er leder av nettopp KrF?

    – Det kan være, sier Ropstad, som sier han er i dialog med Skatteetaten for å betale tilbake det han skylder. Men han ønsket lørdag ikke å svare på om dialogen startet før eller etter Aftenpostens avsløringer.

    Det er uklart om Ropstad har brutt loven, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere.