<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyesterett opphever frifinnelsen av tidl. Pareto-megler

Frifinnelsen av tidligere Pareto-megler Kjetil Sjursen i Crew Gold-saken er opphevet. Lagmannsretten gjorde feil i sine domsvurderinger, ifølge Høyesterett.

Publisert 20. des. 2021
Oppdatert 20. des. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 163 ord
IKKE FRIFUNNET: Kjetil Sjursen, tidligere aksjemegler i Pareto, ble frifunnet i Crew Gold-saken, men avgjørelsen er nå omgjort.  Foto: Michael Groth

Høyesterett kom til at Borgarting lagmannsrett brukte loven feil i sin vurdering av skyldkravet da domstolen konkluderte med at Sjursen ikke hadde tilstrekkelig kunnskap til å domfelles.

Sjursen ble i Borgarting lagmannsrett i mars frifunnet for medvirkning til grovt bedrageri og aksjemanipulasjon i forbindelse med formidling av salg av aksjer i gruveselskapet Crew Gold Corporation i 2010. 

Ikke bare var drøftelsen av forsett ufullstendig, men reglene om straffansvar på grunnlag av uaktsomhet var heller ikke anvendt på en riktig måte, ifølge Høyesterett.  

Saken blir dermed sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Økokrim mener tolv investorer ble lurt for til sammen over 188 millioner kroner. De hadde solgt til samme kjøper og skulle kompenseres hvis kjøperen senere handlet Crew-aksjer til høyere kurs. Kjøperen handlet flere aksjer, men gjorde det fordekt. Kursen steg kraftig. Garantien til investorene ble ikke utløst.

Pareto-topp Petter Dragesund ble frifunnet da saken ble behandlet i tingretten, mens lagmannsretten opprettholdt tingrettens dommen mot konsulent Jan Vestrum på halvannet års fengsel. Alle de tiltalte nektet straffskyld.

(©NTB)