<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Familieidyll sprakk etter hyttekjøp

En gang var de venner, men nå anklager Dag Dvergstens svoger ham for å være en løgner og bedrager som ikke tilbakebetaler penger han har lånt av familie og venner.

Publisert 18. nov. 2022
Oppdatert 22. nov. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 953 ord
GIR SEG IKKE: Forretningsmannen Dag Dvergsten (62) mener han er gode for store summer, og at hans bolig i Oslo ikke vil bli tvangssolgt, slik Oslo tingrett har besluttet. Foto: Iván Kverme

Det var en svært følelsesladet stemning i sal 518 i Oslo tingrett tidligere denne uken. Fra vitneboksen haglet det påstander og beskyldninger. Ingrediensene i tvisten er brutte familiebånd, eksklusive møbler, tvangssalg av hytte og hjem, en leie- og tilbakekjøpsavtale, uoppgjorte lån og et selskap angivelig verdt over en halv milliard kroner.

Utgangspunktet for historien er en økonomisk redningsaksjon, så den konkursrammede forretningsmannen Dag Dvergsten (62) unngikk at luksushytta hans ble tvangssolgt høsten 2018.

Familien stilte opp med 15 millioner kroner og kjøpte Dvergstens hytte med inventar. Slik fikk han et pusterom fra kreditorer. Men fire år senere har han saksøkt de samme menneskene som reddet ham og krever å få kjøpe tilbake hytta, han mener er verdt mye mer enn 15 millioner.

Familieforhold surnet

Reiselivsinvestor Thorstein Bergs familieselskap Bjørk Invest er nå saksøkt av Dvergsten og hans kone Kristin. Hun er søster til Bergs kone, så Dag Dvergsten og Thorstein Berg svogere.

– Vi var gode venner, gjorde investeringer sammen og familiene våre hadde mange flotte stunder på hyttene på Bergsjø, sa Berg i retten.

Men det var før.

I 2017 begjærte den svenske storbanken SEB Dvergstens enebolig på Ullern i Oslo, og hans svært påkostede hytte i Hallingdal, tvangssolgt. Han skyldte banken over 30 millioner kroner.

For å unngå tvangssalg betalte Bjørk Invest 15 millioner kroner til Dvergsten. 10,5 millioner var for hytta, mens 4,5 millioner var for inventaret i den. Banken fikk 10 millioner og en annen kreditor en halv million, mot at de slettet pantet på hytta.

Ble advart

Samtidig fikk Dvergsten leie hytta tilbake for 56.000 kroner i måneden. Avtalen var for inntil tre år. I løpet av denne perioden kunne han utløse en opsjon på å kjøpe hytta tilbake.

– Det var mange i familien som advarte meg mot å hjelpe Dag. Men jeg tenkte at om jeg lagde en vanntett avtale, så ville det gå greit, sa Thorstein Berg i retten.

I dag angrer han bittert på at han ikke lyttet til de andres råd. Dvergsten krever å få kjøpe hytta tilbake for 15,3 millioner kroner, men Berg nekter fordi han aldri fikk et finansieringsbevis fra sin svoger innen en fastsatt frist – som var en forutsetning for å utløse opsjonen.

– Jeg skulle betale kontant, og trengte derfor ikke et finansieringsbevis fra noen bank, sa Dvergsten i retten.

Dvergsten skulle finansiere hyttekjøpet med aksjesalg.

FØLELSESLADET VITNEMÅL: Thorstein Berg var ganske irritert da han forklarte seg i Oslo tingrett, og hadde lite fint å si om sin svoger Dag Dvergsten. Hans advokat Jens Michael Lorentzen Lund i Haavind til venstre. Foto: Iván Kverme

Skylder penger til mange

Men Berg stolte ikke på sin svogers opplysninger, og fortalte retten at Dvergsten skylder mange mennesker, selskaper og kemneren penger.

– Han er en løgner og bedrager, sa Berg uten at Dvergstens advokat tok ikke til motmæle.

Blant annet har Dvergsten lånt penger av sin svigersønn.

– Det var et kortsiktig lån som skulle tilbakebetales i løpet av noen måneder. Nå har det gått flere år, og han har ennå ikke betalt lånet tilbake. Vi stoler ikke på ham lenger, sa Berg.

Dvergsten mener Berg bare ønsker kloa i hytta, som påstås å være verdt mye mer enn de 10,5 millionene den ble solgt for. Da den skulle tvangsselges ble det utarbeidet en takst på 9 millioner.

Men det fantes også en verdivurdering på 27 millioner kroner. Den mener Dvergsten samsvarer best med hyttas reelle verdi. Han sparte nemlig ikke på pengene da han bygde hytta i sin tid.

Trofehytte

Den har et spaanlegg med en falsk stjernehimmel, importert fra Tyskland. Det er belgisk eik på gulvene, kjøkkenet har spiseplass til 12, den er designet av interiørarkitekten Helene Hennie og gjester kan parkere bilene sine i en oppvarmet underjordisk garasje. Bygningen er på vel 350 kvadratmeter og kostet nærmere 34 millioner kroner å oppføre med inventar.

– Jeg hadde gjort det veldig bra, og dette var på en måte et av trofeene man har når man har jobbet et langt liv, sa Dvergsten i retten.

Han viste til at selskapet hans, som ble slått konkurs av de ansatte i 2017 på grunn av manglende lønnsutbetalinger, hadde et overskudd på 185 millioner kroner bare to år tidligere.

Dvergsten fortalte at en rettstvist med et utenlandsk selskap førte til likviditetsproblemer, men da han til slutt vant en ankerunde i domstolene, var økonomien så stram at forretningsimperiet hans raknet.

Stemmen hans sprakk og 62-åringen kjempet mot tårene som presset seg frem, da han fortalte om sine opplevelser.

– Men jeg ligger ikke under torva, som enkelte vil ha det til, sa Dvergsten.

Påstår han er likvid

Han mener han snart er på bena igjen. Gjelden hans skal refinansieres, og Dvergsten opplyste retten at familiens hjem i Oslo kan være verdt 80 millioner kroner. Kreditorer har pant på 73 millioner, hvorav nære familiemedlemmer av Dvergsten har rundt 30 millioner utestående.

– Huset kommer ikke til å bli tvangssolgt, sa Dvergsten, skråsikkert fra vitneboksen.

Oslo tingrett har uansett besluttet at det skal på tvangsauksjon. Selv påstår den fallerte forretningsmannen at han har store urealiserte verdier i et kraftprosjekt i Australia og aksjer og opsjoner i Sense Biopharma. Selskapet skal være verdt 560 millioner kroner.

For å dokumentere verdiene sine, la han frem tre sluttsedler for retten. De viste salg av aksjer i unoterte Sense Biopharma. Det var salg av aksjer fra blant annet dette selskapet som skulle finansiere tilbakekjøpet av hytta.

STRIDENS KJERNE: Dag Dvergsten har brukt nærmere 34 millioner kroner på å hytta på Bergsjø. Foto: Håkon Sataøen Photography

Berg er ikke imponert. Han påpeker at Dvergsten selv har signert sluttsedlene, og at kjøperne er noen utenfor Norges grenser som ingen vet hvem er.

– Om han har så store verdier han påstår, hvorfor kan ikke en bank ta pant i aksjene og utstede et finansieringsbevis til oss. Da hadde Dvergsten fått kjøpe hytta, sa Berg oppgitt i retten.

Oslo tingrett må nå avgjøre om Dvergsten kan gjøre sin kjøpsopsjon gyldig, eller om den har falt.