Egil Hansteen (59) fikk ny lederjobb – etter først å ha hoppet av karrierekarusellen

Alder var ingen hindring da Egil Hansteen (59) fikk jobben som leder for IT- og forretningsutvikling i Obos-banken, etter tre år utenfor organisert arbeidsliv. 

NYE MULIGHETER: Egil Hansteen er tilbake i banknæringen, nå som leder for IT- og forretningsutvikling i Obos-banken. Foto: Silje Sundt Kvadsheim
Karriere

– Jeg ville se verden utenfra, ikke bare inne fra et kontor, sier Egil Hansteen (59). Derfor sa han i 2016 opp jobben i Nets. 

Siden 1980 hadde arbeidsdagene, arbeidsukene og arbeidsårene gått i ett. Karrieren startet ved Oslo ligningskontor og skatteskolen, før den gikk videre innenfor bank, finans og etterhvert IT-systemer. Arbeidsgivere som Custos Finans, Sparebanken NOR og DNB er bare noen av dem som står listet opp på CV-en.

Han ble stadig overtalt til å ta nye jobber, og hadde ikke selv søkt en jobb siden 1987.

Lite hjemme

Men det hadde også en høy pris.

– Min kone og jeg måtte lage avtaler for å treffes. Jeg var ikke mye hjemme med sønnen min i oppveksten, forteller han.

Så syntes han det var blitt nok.

– Jeg ville ta igjen for det tapte. Jeg hadde nettopp blitt bestefar, og ønsket å ta vare på min egen familie. 

Jeg ville se verden utenfra, ikke bare inne fra et kontor
Egil Hansteen

Han sa opp jobben som leder for forretnings- og produktutvikling i Nets, en jobb han hadde blitt headhuntet til et år tidligere.

Samtidig med at han skulle ta det roligere, drev han litt for seg selv innen eiendom, og han bygget opp en aksjeportefølje. Dermed hadde han både arbeidsoppgaver og inntekt, og han fikk hentet barnebarn i barnehagen.

Behov for mer puls

Likevel ble ikke alt helt slik han hadde sett for seg.

– Jeg ble mye alene, og begynte å kjede meg. Jeg fikk ikke diskutert så mye med andre som jeg var vant med, og hadde behov for mer puls, sier han.

Jeg ble mye alene, og begynte å kjede meg
Egil Hansteen

– Dessuten var jeg var fortsatt opptatt av det som skjedde i banknæringen. Derfor ble det til at jeg stadig oppsøkte arenaer der jeg kunne holde meg oppdatert på det som skjedde. Jeg gikk på seminarer og foredrag, og lærte om blockchain, PSD2 og regulatoriske krav, sier han.

Så fikk han en melding fra en tidligere kollega, som oppfordret ham til å søke en ledig stilling i Obos-banken.

– Jeg sa nei først, og var nok litt skeptisk. Da jeg valgte å si opp i 2016 var jeg veldig innstilt på at det var en risiko for at jeg ikke ville komme tilbake til organisert arbeidsliv, sier han.

Han ble overtalt til å melde sin interesse for stillingen.

For gammel?

Men var han for gammel til å kapre en ny lederjobb?

Hodejegerne i Visindi hadde sammen med oppdragsgiveren Obos-banken utarbeidet både en virksomhets- og rollebeskrivelse og et mandat som karakteriserte ønsket kompetanse og profil hos kandidaten.

– Vi utfordrer alltid oppdragsgiver, i god hensikt, på hvem de ser etter, sier Jenny Homme i Visindi.

– Arbeidsgiver har nesten alltid et fastsatt bilde av personen de vil ha i stillingen, bevisst eller ubevisst. Alle vil ha en mellom 35 og 50 år.

Alle vil ha en mellom 35 og 50 år
Jenny Homme, Visindi

– Men når det kommer til stykket, er alder eller kjønn sjelden av betydning, det viktige er kompetansen. I denne stillingen var for eksempel ledererfaring og kompetanse om compliance veldig viktig, påpeker Rune Hope i Visindi.

Stabilitet

Etter flere intervjuer, og til slutt en større caseoppgave, hadde Hansteen slått ut alle de andre kandidatene, og jobben var i boks.

– Det var en slitsom, men gøyal prosess, sier Hansteen.

– I hvilken grad må dere overtale bedrifter til å vurdere kandidater over 55 år?

– Vi stiller spørsmålet, og forsøker å få dem til å reflektere over hvilke behov de har. Vi argumenterer med at en 60-åring har 10 til 12 år igjen å jobbe, barna er voksne, og en 60-åring er som regel frisk, oppegående og sprek, påpeker Homme.

Et annet argument hodejegerne trekker frem, er stabiliteten.

– Sammenligner du med en 35- eller 40-åring som er opptatt av karriere, er sannsynligheten større for at 40-åringen raskere hopper til noe annet før det har gått ti år.

– Jeg synes det er et poeng at Visindi er et selskap som rekrutterer ledere som leverer resultater over tid. Jeg synes det er for mange som hopper for raskt, selv om det kan være grunner for det. Men hvis mønsteret er at man hopper videre etter to-tre år, så tror ikke jeg at det er så stor verdiskapning for virksomheten. I roller med en viss kompleksitet skal du være der i fire til fem år før du virkelig begynner å sette spor etter deg, og gir en retning som er positiv.

I aktivitet

Egil Hansteen har ingen planer om å hoppe videre med det første.

– Jeg vil være her så lenge jeg trives, og så lenge jeg har verdi for banken. Jeg ser ikke for meg at jeg vil forsvinne med det første.

Han har heller ingen planer om å gå av med pensjon på en stund.

– Nei, jeg kommer nok alltid til å være i aktivitet.

obos-banken
egil hansteen
visindi
hodejeger
ledelse
startsidenpromo
Nyheter
Finans
Arbeidsliv
Karriere