Tid for et karrierebytte? Her er ekspertenes råd

– Det fullt mulig å foreta et karriereskifte, også etter fylte 50, sier karrieretrener Helen Gaunt Sande. Her er karriererådgivernes tips. 

FRA GAMMEL TIL NY KOMPETANSE: Helen Gaunt Sande anbefaler å bygge videre på tidligere kompetanse hvis man skal gjøre et karrierebytte. FOTO: Privat
Karriere

Karrieretrener Helen Gaunt Sande i Smarte Valg har veiledet Anne Rosvold (51) i prosessen med å finne et nytt beite på jobbmarkedet, fra revisor til eiendomsmegler. 

– Så lenge det er behov i markedet er det fullt mulig å foreta et karriereskifte, også etter fylte 50, sier Sande. 

 Hvis man gjør en grundig jobb, slik at man fremstår som unik, troverdig og attraktiv i markedet, bør alder ikke være til noen hindring, snarere tvert imot, mener hun.

Mange kan i fremtiden, frivillig eller ufrivillig, bli nødt til å skifte karriere, også i voksen alder. Finansavisen intervjuet nylig Jacques van den Broek, konsernsjef i det globale HR-selskapet Randstad, som tror at hver sjette eller hver syvende jobb vil bli borte som et resultat av automatisering, og at svært mange jobber vil få endret innhold. 

Sande påpeker at det ved valg av ny karriere er naturlig å bygge videre på tidligere kompetanse, slik som Rosvold som på grunn av sin erfaring som revisor kunne hoppe rett inn i tredje året på eiendomsmeglerstudiet, og dermed kunne klare seg med ett år med studier.

Klar strategi

En rekke selskaper gir råd til mennesker som vurderer å bytte karriere, ett av dem er Karrierehuset. Der råder partner Barbro Mosseng alle som vurderer å skifte karriere å lage seg en tydelig motivasjon og strategi for seg selv og karrieren sin. 

– Spørsmålet man bør stille seg er hvor man vil være om fem eller ti år, sier Mosseng. 

Hun mener det er naturlig å ta utgangspunkt i egne interesser. 

TA UTGANGSPUNKT I INTERESSE: – For de aller fleste er det enklere å bli god i noe man liker og noe som gir mening, sier Barbro Mosseng i Karrierehuset. FOTO: Fotograf Sturlason

– For de aller fleste er det enklere å bli god i noe man liker og noe som gir mening. 

– Still deg spørsmålet; hvilke oppgaver er det jeg brenner for, og hvorfor? Vær kritisk og utforskende i forhold til spørsmål som; hvordan ønsker jeg å ha det på jobb? Hva trives jeg med og hva gir mening? Er det oppgaver jeg ønsker mer av hvor jeg får brukt mine sterke sider? Hva med autonomi, og hvor avgjørende er det for trivselen min?

Gode råd ved karriereskifte

  • Tenk bredt når du skal bytte jobb, og se realistisk på mulighetsrommet ditt. Kan kompetansen din være attraktiv i andre og nye bransjer?
  • Ikke undervurder kompetansen din. Ikke unnlat å søke på en stilling selv om du ikke innfrir alle kravene i stillingsutlysningen til erfaring og utdannelse. Ofte kan det være andre områder du kan fremheve deg og være konkurransedyktig på.
  • Vær nøye med CV-en din, og sørg for at den er oppdatert og reflekterer kompetanse- og erfaringsbildet ditt som er relevant for bransjen og rollen du søker deg til.
  • Jobb med LinkedIn-profilen din slik at du blir funnet av potensielle arbeidsgivere og rekruttere. 
  • Bruk nettverket ditt strategisk når du er på jakt etter ny jobb. Hvem kan være aktuelt å sparre med, og hvem kan hjelpe deg videre?
  • Forbered deg godt til intervjuet, både i forhold til bedriften og rollen du har søkt deg til. 
  • Gjør en god jobb der du er. Gode referanser og arbeidserfaring er avgjørende for dine jobbmuligheter fremover.
Kilde: Karrierehuset

Mosseng påpeker at det ikke nødvendigvis er lurt å rømme fra den jobben man har. 

– Selv om det kan være gode grunner til at du ønsker å bytte jobb, bør ikke dette overskygge fokuset på hva du ønsker i en ny jobb. Forsøk å behandle de to tingene separat slik at du gir jobbsøkerprosessen den tålmodigheten og grundigheten som kreves for å gjøre et godt valg, sier Mosseng. 

Hun mener det også er viktig ikke å la seg blende av høyere lønn. 

– Tenk på det store bildet; utviklingsmuligheter, trivsel, arbeidsoppgaver og hva som gir deg mening i arbeidet, sier Barbro Mosseng. 

karriere
helen gaunt sande
barbro mosseng
karrierehuset
jobbsøknad
Nyheter
Arbeidsliv
Karriere