Cathrine Ro Heuch sin doble master ga digital hjernehelse-oppstart

I en alder av 26 år har Cathrine Ro Heuch gjennomført to mastergrader ved NTNU, jobbet med startups ved UC Berkeley og lansert hjernehelseappen «Brain Twin».

GRÜNDER: Nysgjerrighet, lange dager og store ambisjoner er fundamentet Cathrine Ro Heuchs fremtid er bygget på. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen
Karriere

Cathrine Ro Heuch er en gründer innenfor digital helse, og har satset hardt på fremtiden sin. I en alder av 26 år har hun har gjennomført to mastere ved NTNU, studert ved UC Berkeley og jobbet i startup i San Francisco. I løpet av hennes siste studie ved NTNUs Entreprenørskapskole startet hun hjernehelsefirmaet Nordic Brain Tech. I dag sitter 26-åringen selv som daglig leder i selskapet, og lanserte hjernehelseappen «Brain Twin» i juni.

– Det handler om å våge, og gå for det du velger. Potensielt kunne karrieren min hatt mange utfall. Jeg har tatt mulighetene som har bydd seg, og er takknemlig for alle mulighetene jeg har fått og skapt selv, sier hun.

Smaken av noe eget

Heuch begynte rett på sivilingeniørstudiet Industriell kjemi og bioteknologi på NTNU etter videregående. Ved siden av lange dager med laboratoriearbeid og matematikk fikk hun raskt interesse for ledelse, økonomi og teamarbeid gjennom flere ulike studentverv.

– Jeg søkte på sommerprogrammet Gründerskolen hvor jeg studerte entreprenørskap ved UC Berkeley og jobbet i en startup i San Francisco. Opplevelsen ga meg mersmak på gründertilværelsen. Jeg opplevde fremoverlente mennesker og en helt egen kultur for innovasjon. Jeg ble imponert over alt de hadde fått til. Dette kan jeg også klare tenkte jeg, sier Heuch.

Verktøykassen for fremtiden

Etter å ha levert masteroppgave om bærekraftig produksjon av bioprotein i 2017, gikk Heuch rett inn på NTNUs Entreprenørskole. NTNUs Entreprenørskole er et toårig masterprogram i entreprenørskap.

– Fra første dag blir du drillet til å teste ulike forretningskonsepter og tenke «hvem er kunden». Du tøyer egne grenser ved å presentere for investorer og gründere, og av utallige tilbakemeldinger på alt som kan forbedres, sier Heuch.

Vi ble kalt for «cowboyer som rir på kanten av det ukjente» da jeg startet, og det er vi ennå
Cathrine Ro Heuch

– På mange måter har jeg brukt studietiden til å bygge en verktøykasse for arbeidslivet, jeg har bygget ambisjoner og sett for meg fremtiden min hele veien.

Målet til studiet er å utdanne verdens beste forretningsutviklere.

– Vi ble kalt for «cowboyer som rir på kanten av det ukjente» da jeg startet, og det er vi ennå. Kulturen fra NTNUs Entreprenørskole lever videre i meg og «mindsettet» er en viktig del av min identitet som gründer. Det handler i stor grad om å tørre å prøve og feile.

Digital migrenebehandling

Gjennom NTNU Technology Transfer har Heuch vært innom alt fra gruveindustri til energi og medisinsk teknisk utstyr, nå er fokuset rettet mot digital behandling av migrene.

– Det er rundt én milliard mennesker som sliter med migrene i hele verden. Forskerteamet fra NTNU og St. Olavs Hospital hadde utviklet en helt ny behandlingsform, og jeg fikk jobbe med forretningsutviklingen, sier Heuch.

– Arbeidet ble opphavet til Nordic Brain Tech som i dag består av et faglig team innenfor nevrologi, nevropsykologi, robotikk og datateknologi.

Forskerne undersøkte hvordan man kan behandle barn og unge med migrene, uten å bruke medisiner. En effektiv form for behandling, «biofeedback», tilbys kun ved hjelp av stasjonært utstyr på klinikker. Nordic Brain Tech ønsker å tilby tjenester som gjør at denne behandlingen kan gjennomføres som hjemmebehandling.

Nordic Brain Tech vant Oslo Innovation Week 100 pitches innenfor helse-kategorien, og var i finale til DNB NXT i 2019. Selskapet ble også nominert som ett av fem startups i «Best Health Startup» Nordic Startup Awards.

INVESTERINGSRUNDE: Cathrine Ro Heuch og Nordic Brain Tech hentet i oktober 2019 sin første utslagsgivende investor. Foto: NTB Scanpix

– Vi driver ikke med noe fasadevirksomhet. Vi går ut i ringen, tar et par slag, faller, kommer oss opp og prøver igjen, sier Heuch. 

Betraktninger

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli mener vi har sett en dreining i nyetableringer inn mot det digitale skiftet. 

– Vi har sett en generell dreining innenfor teknologiutvikling, men spesielt innenfor helse. Man trenger medisinsk forståelse innenfor et definert markedsbehov. Det er fellestrekket for de som har lykkes, sier han.

– Vi har i coronakrisen sett at etterspørselen etter innovative helseløsninger har økt kraftig, og mange norske helseteknologibedrifter har dermed fått et løft og kunnet bidra til å løse utfordringer i Norge og internasjonalt, forklarer Haugli.

Utenlandseventyr

Nordic Brain Tech ser nå utenfor Norge etter kundegrupper og kapital. De har reist til Tyskland for å videreutvikle den digitale plattformen til appen.

– Konseptet treffer kundegruppen enda bedre i Tyskland enn i Norge, ettersom de er mer langsiktige i investeringene. Vi har fått god hjelp fra Innovasjon Norge i San Francisco til å komme i dialog med eksperter og investorer i Bay Area, sier Heuch.

Råd til gründere

Heuch mener hennes viktigste egenskaper som gründer er dedikasjon, ydmykhet, nysgjerrighet og seighet.

Du må skru på motoren selv. Det er du som har drivkraften inni deg – den kan ingen gi deg, avslutter Heuch.

Gründerskolen
entreprenørskap
Entreprenørskolen
ntnu
Caroline Ro Heuch
Nordic Brain Tech
migrene
håkon haugli
Brain Twin
Tvilling
Nyheter
Karriere