Klar tale fra konserndirektør: – Skaff deg jobb et annet sted

Manpower-direktør Sølvi Spilde Monsen oppfordrer de som mister jobben i reiselivsbransjen til å søke seg til andre bransjer.

Publisert 8. des. 2020 kl. 12.49
Oppdatert 8. des. 2020 klokken 12.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
NYE TIDER: Manpower-direktør Sølvi Spilde Monsen tror reiselivsbransjen kommer til å bli mindre i årene fremover. Foto: Manpower

ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer konkluderer med at nedgangen i hotell- og restaurantbransjen vil fortsette i første kvartal av 2021. Selskapet har spurt 419 norske arbeidsgivere om de forventer å øke, redusere eller holde bemanningen uendret i kommende kvartal.

For hoteller og serveringssteder var netto bemanningsutsikter, som er forskjellen mellom andelen som forventer opp- og nedbemanning, -7 prosent. Til sammenlikning er netto bemanningsutsikter på tvers av alle bransjer +2 prosent, som tyder på en liten bemanningsøkning.

Prøv nye bransjer

Konserndirektør i Manpower, Sølvi Spilde Monsen, oppfordrer de som mister jobben til å søke seg til andre bransjer.

– Kompetansen man får fra reiselivsbransjen er ofte like nyttig andre steder. De som har jobbet på hotell eller restaurant er fleksible, arbeidsvillige og gode på salg og service. Det er det mange bransjer som trenger, sier Monsen.

Arbeidsmarkedsbarometeret viser at 49 prosent av arbeidstakerne tror deres selskap aldri kommer til å nå bemanningsnivået det hadde før krisen.

Flere bransjer etterspør kompetanse

Sølvi Spilde Monsen tror eksempelvis at reiselivsbransjen kommer til å bli mindre i årene fremover og anbefaler tidligere ansatte å flytte kompetanse fra reiseliv til nye bransjer. Hun trekker i den anledning frem helse/oppvekst, salg/service, og transport/logistikk som områder hvor kompetansen er særlig etterspurt.

– Å finne nye måter å bruke kompetanse på, er noe av det vi jobber mest med. Vi har gode erfaringer med å finne nye jobber til hotell- og restaurantarbeidere. Vi opplever dem som læringsvillige og dyktige, og at de ofte tilfører ny kompetanse og en litt annen type kultur. Særlig innenfor kundeservice ser vi at de fleste store aktørene ansetter nå, sier Monsen.

Hun oppfordrer permitterte og arbeidsledige i reiselivsbransjen til å tenke utenfor boksen når de skal vurdere sin neste jobb.

Netto bemanningsutsikter for første kvartal 2021

Alle bransjer: +2 prosent
Bygg og anlegg: +8 prosent

Finans og bedriftstjenester: +8 prosent  

Industri: +6 prosent
Annen produksjon: +5 prosent
Varehandel: +3 prosent
Andre tjenester: -5 prosent
Hotell og restaurant: -7 prosent