<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bransjen er fortsatt for mannsdominert

Kvinner i fondsbransjen øker så smått. – Bransjen er fortsatt for mannsdominert, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i (VFF).

Publisert 9. mars 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 433 ord
ØNSKER FLERE KVINNER: – Det er gledelig å se at vi er på rett vei. Men selv om man ser en svak bedring på noen områder, er fondsbransjen fortsatt for mannsdominert, særlig gjelder det blant forvaltere, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF). Foto: VFF

Kvinneandelen i fondsforvaltningsbransjen økte fra 29 til 31 prosent fra 2019 til 2020. Det er fasit etter at Verdipapirfondenes forening for andre år på rad har kartlagt kvinneandelen hos sine medlemsselskaper.

– Det er gledelig å se at vi er på rett vei. Men selv om man ser en svak bedring på noen områder, er fondsbransjen fortsatt for mannsdominert, særlig gjelder det blant forvaltere, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF).

Han tror flere kvinner vil kunne trives i bransjen. 

– Derfor jobber vi som bransje og de respektive medlemmene for å øke kvinneandelen, sier Zakariassen.

Springbrett

Det er særlig blant de som jobber med forvaltning at kvinneandelen er lav. For denne type stillinger økte kvinneandelen fra 17 prosent i 2019 til 19 prosent i 2020.

– Innenfor stillinger som analyse, risk, trading og ESG, er imidlertid kjønnsfordelingen mer balansert. Dette er stillinger som ofte er et springbrett til morgendagens forvaltere og ledere, sier Zakariassen.

Innen salg, distribusjon og marked økte kvinneandelen fra 27 prosent til 31 prosent, mens andelen kvinner innen administrasjon økte fra 42 til 45 prosent.

Jobber aktivt

Nettverket Kvinner i frontfinans (KIFF), hvor også VFF er representert, har over flere år jobbet aktivt med tiltak for å øke kvinneandelen i bransjen.

– Vi ser at kvinner som jobber i finans er veldig tilfreds med å jobbe med fagfeltet, sier investeringsdirektør i SKAGEN og leder av KIFF, Alexandra Morris, og viser til undersøkelser.

Hun peker på at noen av nettverkets største oppgaver er å formidle den viktige rollen som finans spiller, i samfunnslivet til kvinnelige studenter og dermed motivere flere til næringen.

– Ambisjonene er høye og nettverket vil framover øke takten på foredrag og tilstedeværelse på høyskoler og universiteter, promovere flere kvinner til å uttale seg i medier og stille som rollemodeller og mentorer for den yngre generasjonen, sier Morris.

Hun trekker samtidig frem at forskning viser at mangfold bidrar til bedre resultater.

– Dette handler om økonomiske resultater, ikke sosial rettferd, sier Morris.

– Har en vei å gå

I KLP kapitalforvaltning, et av landets største fondsforvaltningsmiljøer, jobber de målrettet og bevisst for å få en bedre kjønnsfordeling i organisasjonen. De vil øke kvinneandelen i selskapet og særlig på forvaltningssiden.

–  Vi erkjenner at vi har en vei å gå, men vi er helt sikre på at vi har spennende stillinger å tilby og det er mange utrolig flinke kvinner som vi ønsker å tiltrekke oss, sier administrerende direktør Håvard Gulbrandsen.

Han og kollegene jobber aktivt med å finne de rette talentene og har innført en internship-ordning for å komme i kontakt med unge talenter av begge kjønn.

– Vi er synlig til stede på utdanningsinstitusjonene og er bevisste på hvordan vi fremstår når vi holder foredrag og presentasjoner, sier Gulbrandsen.