<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Akademikerne forventer reallønnsvekst for kommuneansatte

Lønnsforhandlingene for offentlig sektor er i gang. Akademikerne forventer reallønnsvekst for kommuneansatte

    Publisert 21. apr. 2021 kl. 12.59
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 171 ord
    LØNNSFORHANDLINGER: Tonje Leborg (Akademikerne kommune), Odd-Haldgeir Larsen (Fagforbundet), Tor Arne Gangsø (KS), Lizzie Ruud Thorkildsen (YS Kommune) og Steffen Handal (Unio) markerte starten på lønnsforhandlingene for offentlig sektor onsdag. Foto: NTB

    Sammen med LO Kommune, Unio og YS Kommune overleverte Akademikerne sine lønnskrav til KS onsdag.

    – Vi forventer reallønnsvekst for våre medlemmer og reelle, lokale forhandlinger i kommunene der vi ikke får frontfaget tredd nedover hodet, sier Tonje Leborg i Akademikerne kommune.

    Ikke siden 1995 har offentlig ansatte gått til streik i et mellomoppgjør. Ifølge Unio og Utdanningsforbundet er streikeviljen stor. Leborg har tidligere uttalt at ansatte i skolen har vært lønnstapere i 20 år.

    – De siste årene har vi opplevd frontfaget som en tvangstrøye i oppgjørene. Lønnsforhandlingene må sørge for at ikke høyt utdannede går til privat sektor, sier hun.

    I fjor fikk ansatte i offentlig sektor en lønnsøkning på drøyt 1,7 prosent, tilsvarende rammen i frontfaget. Privat sektor endte med en økning på 2,2 prosent i snitt, noe som gjorde at mange offentlig ansatte følte seg grundig forbigått.

    Alle har frist til midnatt natt til 1. mai med å komme i mål. Blir de ikke enige, går forhandlingene videre til mekling. Om også den mislykkes, kan det bli streik fra slutten av mai.

    (©NTB)