– Nå er det kun cash som gjelder

SHORTER GULL: Ole Christan Presterud (t.v.) og Kent Torbjørnsen i Polar Asset Management. Foto: Jone Frafjord

Ny dag, nye bunnrekorder for den norske kronen. Dollaren spratt opp 30 øre, fra 9,99 til 10,29 kroner, ifølge Norges Banks kurser. Euroen steg nær 40 øre, fra 11,10 til 11,48 kroner.

Det er kanskje ikke så rart når børsen krasjer annen hver dag, avbrutt av et og annet lettelserally.,og forskjellen mellom tilbud av og etterspørsel etter olje når episke proporsjoner.

Men her er det noe rart: Det som mange oppfatter som den fremste nødhavnen av dem alle, gull, krasjer også. Gull er offer for andre aktivaklassers fiasko.

Investeringsdirektør Ole Christian Presterud i Polar Asset Management shortet gull mandag.

– Nå er det kun cash som gjelder, kommenterer han.

– Jeg handler i dag gull fra short side. Markedet har vært long gull som en sikker havn. Dette er ikke like sikkert lenger og vi kan potensielt stå ovenfor en markert nedgang i gullprisen. Dette er fordi investorene trenger cash for å dekke opp for andre posisjoner. Når dette skjer, gjelder ikke de samme mekanismene som tidligere hvor man «flyktet» til for eksempel gull.

Euroen, som har vært en yndet fundingvaluta, kan likeledes styrke seg, mener Presterud, og altså ikke bare mot den norske kronen.

Gullprisen lå mandag ettermiddag på 1.515 dollar unsen, etter å ha svingt mellom 1.450 og 1.575.