Rike kan kjøpe, fattige bør selge

Å ha og ikke ha: De som har mye, må vurdere om det er billig nå. De som har lite, må dumpe det lille de har, for det kan bli mye verre.

GODE DAGER, DÅRLIGE DAGER: Tokyo-børsen tirsdag. Foto: NTB Scanpix

Å være optimistisk om når etterspørselen tar seg opp igjen er et reelt problem, advarer McKinsey i en oppdatering om Covid-19, særlig for bedrifter som har trøbbel med arbeidskapital og likviditet eller som nærmer seg konkurs. 

«Å innse muligheten for en dypere, mer langvarig er essensielt, siden mulighetene som er tilgjengelige nå, før en resesjon begynner, kan være mer spiselige enn de som er tilgjengelige senere,» skriver McKinsey, og fortsetter:

«For eksempel kan salg av aktiva for å skaffe nødvendig cash bli gjennomført til en høyere pris i dag enn om noen uker eller måneder.»

McKinsey-rapporten er datert mandag, samme dag som S&P 500-indeksen nådde en – foreløpig? – bunn, ned 29,5 prosent fra all-time high satt så sent som 19. februar.

Selv angir McKinsey to scenarier for utviklingen i smitte og økonomi:

* Utsatt oppsving. Antall smittede i Europa og America når toppen i midten av april, mens Asia topper ut tidligere. Sosial distansering, hjemmekontor og karantener begrenser utbredelsen, og viruset tåler varmere vær nord for ekvator dårlig. Bedrifter og husholdningers forbruk faller kraftig inntil slutten av andre kvartal, mens nedturen i økonomien varer til slutten av tredje kvartal. Først i fjerde kvartal kommer det et genuint oppsving i Europa og USA.

* Langvarig nedtur. Toppen i Europa og Amerika kommer ikke før i midten av mai, på grunn av forsinket testet og dårlig disiplin i den sosiale distanseringen. Viruset tåler sommeren i nord. Kina må beholde kontrolltiltak. Forbrukerne kutter forbruket i resten av året, og konkurser og oppsigelser skyter i været. Finanspolitikk og pengepolitikk greier ikke bryte den nedadgående spiralen, men full bankkrise unngås fordi kapitaldekningen er god og reguleringer er på plass. Effekten på økonomien blir nær den i 2008–2009, BNP faller betydelig i de fleste store økonomier i år, og noe oppsving kommer ikke før i andre kvartal 2021.

Over ett år er svært lenge å vente for bedrifter som trenger cash. Mange vil derfor ikke ha noe annet valg enn å kjøre igang brannsalg.

Men hva skal de som har dype lommer og den berømmelige lange horisonten gjøre? De kan selvfølgelig vente til det er blitt enda billigere. 

Men noen indikatorer peker mot at vi kan være ved bunnen. Investtech viste mandag til et rekordhøyt antall innsidekjøp, samtidig som den generelle graden av optimisme (målt ved en hausseindeks) er ekstremt lav.

Mot slutten av forrige uke gikk børsfallet inn i en ny fase, ifølge Nikolaos Panigirtzoglou i J.P. Morgan: Det handlet ikke så mye om investorer som inntok et fundamentalt syn på økonomien eller som reagerte på virusnyheter. Det handlet mer om investorer som reagerte på det største value at risk-sjokket (VaR) siden Lehman-krisen.

Investorer som ikke kunne ta risiko på å tape mer da volatiliteten skjøt i været – forvaltere, dealere, market makere – ble tvunget til å avvikle posisjoner.

For at uroen skal stanse, må investorer som IKKE er like følsomme for VaR steppe inn, argumenterer Panigirtzoglou: pensjonsfond, livselskaper, statlige formuesfond som Oljefondet, stiftelser, husholdninger og store selskaper som kjøper tilbake aksjer.

Hvorfor skulle de gjøre det nå? Én viktig forutsetning er på plass, ifølge J.P. Morgan: Ikke-bankers allokering til aksjer har falt til 37 prosent, nær bunnen under eurokrisen i 2011 og ikke så mye over bunnen på 30 prosent i 2008. Ni år med overvekt i aksjer er blitt avviklet på bare tre uker. 

Så posisjoneringen og kursene er klart gunstigere enn i forrige uke, for ikke å si forrige måned. Men den reelle usikkerheten rundt virkningene av viruset er fortsatt stor. Blir børsfallet like kraftig i prosent som under finanskrisen, er vi litt over halvveis nå.

Børsfall før og nå

EpisodeFall i S&P på det mesteDager fra topp til bunnResesjon?
1987-8833,5 %101Nei
2007-200956,8 %517Ja
2020*29,5 %26Alt tyder på det

Kilde: Yardeni Research. * Pr. 17. mars