Aksjemarkedet tror ikke på virusekspertene

Mens flere land letter på smittevernstiltakene og investorer for lengst har sett lyset i enden av tunnelen, ignoreres ganske klare spådommer fra virologene.

ADVARER: Virologer verden rundt tror på en ny smittebølge, trolig til høsten. Her ved Donald Trump og hans rådgiver Dr. Anthony Fauci. Foto: Bloomberg
Kommentar

Verden er i ferd med å lette på smittevernstiltakene. Vi ser rørende bilder fra Spania og Italia, der besteforeldre igjen får besøke barnebarna, og her hjemme er regjeringen allerede godt i gang med gjenåpningen av Norge. Mange av de strengeste tiltakene i Europa er allerede historie.

Nå må hvert lands myndigheter klare kunststykket å balansere dette på en måte som hindrer en betydelig økning av nye smittetilfeller. Enn så lenge er man forsiktige optimister.

Fredag skrev Bloomberg at antallet nye smittetilfeller i Tyskland var det høyeste på én uke, bare dager etter at første fase av gjenåpningen av landet startet. Slike nyheter finnes det flere av, og det vil nesten garantert komme mer av det. En økning i smitten er noe helsemyndighetene også forventer og er forberedt på. Men så er spørsmålet om smitteøkningen blir større enn det myndighetene anser som et akseptabelt nivå, og om lettelsene må bli reversert.

Dette blir nok fokuset i aksjemarkedet de neste dagene og ukene. Gitt hvordan aksjemarkedet har utviklet seg siden midten av mars, bør markedet være veldig sårbart for en ny smittebølge.

Det er bemerkelsesverdig å se hvor stor forskjell det er mellom hva aksjemarkedet forventer og hva virologer forventer. På torsdag var den amerikanske Nasdaq-indeksen faktisk i pluss siden nyttår. MSCIs verdensindeks er omtrent på samme nivå nå som i slutten av mai i fjor.

«Dette viruset kommer ikke til å stoppe før det smitter 60 til 70 prosent av befolkningen. Ideen om at dette er over snart trosser mikrobiologi», sa Mike Osterholm i CIDRAP til CNN denne uken.

«Jeg er nesten sikker på at dette kommer tilbake, fordi viruset er så smittsomt og det har spredd seg over hele verden», sa CDCs Dr. Anthony Fauci i samme CNN-artikkel.

Denne sitatrekken kunne vært veldig lang. Poenget er at det ikke mangler på advarsler fra virologer verden rundt. Finansavisen skriver i dag om at professor Rebecca Jane Cox Brokstad ved Universitetet i Bergen er ganske sikker på at vi har en ny smittebølge i vente (se side xx).

Virusekspertene virker ganske bestemt på en ny smittebølge, og kanskje to, i god tid før en vaksine er klar. Og dette til tross for viten om at hele verdens myndigheter nå er i alarmberedskap og vil være det helt til folk er blitt immune – og helst da gjennom en vaksine.

Warren Buffett og hans mentor Benjamin Graham har sammenlignet aksjemarkedet med en bipolar mann (kalt «Mr. Market») som konstant roper ut sin mening om markedet – og han er aldri i tvil.

Det er liten tvil om hva Mr. Markets mening har vært i det siste. Og nå har vi også lært at han ikke tar vitenskapsfolk veldig seriøst.