En bedre aksjeanbefaling skal du lete lenge etter

– Barnas sparepenger skal settes i Scatec Solar, ikke i REC Silicon, sa Preben Rasch-Olsen på Investordagen i regi av Finansavisen, for fire år siden. 

SKJEBNESVANGERT: Preben Rasch-Olsen sluttet i jobben som analytiker I Carnegie, tok seg en seks måneder lang pause med blant annet turer i fjellet. Finansavisen traff ham mens han gikk til Heinseter med dattera Linde og hunden Pondus. Foto: Brian Cliff Olguin
Kommentar

Dette sa den daværende Carnegie-analytikeren foran rundt 500 av landets finanselite da Finansavisen for første gang arrangerte «Investordagen» i 2016. Alle andre kunne lese tipset i artikkelen som fulgte.

Det var en anbefaling som brant seg inn i minnet til mange – ikke bare på grunn av måten Rasch-Olsen sa det på, men fordi det inkluderte en salgsanbefaling i tillegg. Analytikeren satte den ene solaksjen på Oslo Børs opp mot den andre.

På samme arrangement kunne de fremmøtte se Øystein Stray Spetalens  «Alle aksjer går enten i null eller tusen»-foredrag. Jan Haudemann-Andersen, som også var der, var mest interessert i at børsene hadde steget litt for mye, og han vurderte å investere i gull igjen. Mon tro om han gjorde det? Uansett har han tjent masse penger i det siste på Kahoot og Vaccibody.

Men nok om det. Det var et interessant arrangement, og med kanskje et av de mest legendariske aksjeanbefalingene noensinne. 

«Barnas sparepenger skal settes i Scatec Solar, ikke i REC Silicon», sa Rasch-Olsen.

Siden dette kom ut av hans munn for fire år siden, har Scatec-kursen steget fra 35 til 167 kroner, mens REC Silicon-kursen har kollapset. 

Hovedtanken til Rasch-Olsen var at den globale etterspørselen etter solenergi skulle fortsette å vokse. Men solenergi skulle også fortsette å bli billigere og billigere, og mens REC Silicon (som produsent) ville lide av dette, ville Scatec Solar faktisk tjene på det. 

Scatec Solar er blant selskapene på Oslo Børs, av en viss størrelse, som har gitt best avkastning siden da. Det er en liten eksklusiv klubb på Oslo Børs nå, bestående av for det meste ESG-case som Scatec Solar, Tomra og NEL.

De samme selskapene har også gitt sine eiere positiv avkastning i år, selv om Hovedindeksen er ned 17 prosent. Scatec Solar, Tomra og NEL er opp henholdsvis 35 prosent, 29 prosent og 44 prosent. 

Denne uken gjorde Scatec Solar en emisjon på rundt 2 milliarder kroner, som forøvrig var betydelig overtegnet. Pengene sitter åpenbart løst hos investorer om dagen, spesielt hvis selskapet scorer høyt på ESG. Aksjekursen har hentet inn omtrent hele fallet siden da børsene krakket i mars.

Scatec Solar har gjort gründer Alf Bjørseth og konsernledelsen rike. Også de som kom inn sent, som for eksempel Equinor, har hatt en fantastisk avkastning på kort tid. 

«Den er for høyt priset», har vært motargumentet siden kursen for alvor begynte å bevege på seg høsten 2018. Men den underliggende veksten var jo der, og kursen har bare duret videre.

ESG, som hverken Rasch-Olsen eller noen andre hadde hørt om tilbake i 2016, har selvfølgelig bidratt til å gjøre aksjetipset til et enda bedre tips sett i ettertid. 

I mai i fjor sluttet Rasch-Olsen i Carnegie. Han skulle gå en fire måneder lang fjelltur.

«Jeg skal endelig få gå på rypejakt uten å få telefoner fra meglere», sa han den gang.

Så havnet han på «Baksiden» til Finansavisen da Carnegie feilaktig sendte ut en analyse signert Rasch-Olsen, med en nedgradering av Schibsted-aksjen mens han befant seg på fjellet.

Da høsten kom ble han ansatt som investeringsdirektør for aksjeporteføljen til Fredrik Cappelen og eiendomsmilliardær Carl Erik Krefting.

«Finansavisens harselering på Baksiden fikk Fredrik Cappelen til å ringe meg om jobben», sa han til Finansavisen. 

Sånt er morsomt. Men det kan nok hende at Cappelen også hadde fått med seg hans legendariske aksjetips.  

preben rasch-olsen
scatec solar