«Buy the dip»-religionen har mange følgere nå

Da vi alle trodde på en ny, blodrød dag på børsene, snudde børsene i pluss.

KOM OG KJØP! Se opp for ukomfortable fondsforvaltere når børsene snur ned fremover. Foto: Bloomberg
Kommentar

Det kan virke som «buy the dip»-menigheten har mange følgere om dagen. Det er forståelig siden børsene har vært overraskende sterke etter krakket i februar og mars.

Torsdag smalt USA-børsene ned, mest fordi coronaviruset er på fremmarsj igjen i enkelte steder i Texas og California, rett etter at gjenåpningen av samfunnet så vidt hadde begynt. Dow Jones-indeksen falt 6,9 prosent, mens S&P 500-indeksen endte ned 5,9 prosent.

Europa-børsene falt også kraftig torsdag ettermiddag, men nedgangen i USA fortsatte et godt stykke etter at Europa-børsene stengte. Ergo var vi alle forberedt på en ny, blodrød dag i Europa på fredag. 

Børsene gjorde som de skulle og åpnet kraftig ned, men i løpet av en times tid var børsene i pluss. Ved lunsjtider var Oslo Børs opp over 1 prosent.

Børsrekylen siden mars tok de fleste fondsforvaltere på sengen, og ifølge flere amerikanske undersøkelser er disse fortsatt undervektet i aksjer. 

Her i Norge trenger vi heller ikke å lete lenge etter fondsforvaltere som har rotert porteføljene inn i defensive aksjer, kombinasjonsfond med redusert aksjeandel, eller hedgefondforvaltere som har mindre markedseksponering enn vanlig.  

DNB er blant de som har bommet på markedet ved å ha et negativt markedssyn og justert porteføljene deretter.

 «Det er fair å si at vi har undervurdert hvor sterk rekylen har vært. Det var basert på forventningene om at estimatene ville holde tilbake oppgangen. Jeg må si jeg er overrasket», sa aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til Finansavisen i forrige uke.

Han viste til en undersøkelse fra Merrill Lynch som viste at forvalterne har vært forsiktige, og at mange er det fortsatt. 

«For hver dag som går med børsoppgang blir de mer og mer ukomfortable, så da kommer kjøpsinteressen for å redusere undervekt», sa Harper.

Amerikanske futures indikerer at USA-børsene skal åpne opp rundt 2 prosent på fredag, og da var det duket for børsrally i Europa. Kanskje fondsforvaltere, som har vært negative, plutselig så sitt snitt til å avslutte den smerten det er å gå glipp av oppturer i aksjemarkedet.

Så får de heller lukke øynene for coronaviruset og håpe på at de nye smittetilfellene enkelte steder i USA og Europa ikke er starten på en ny, stor bølge.

børs
s&p 500
oslo børs
dnb markets
Nyheter
Børs
Kommentar