Olav den treffsikre

Storebrands Olav Chen har vært irriterende positiv siden mars. Nå fremstår han som den beste strategen.

KJØPTE: Olav Chen, porteføljeforvalter og allokeringsjef i Storebrand hamstret aksjer i børsuroen og har forblitt positiv. Foto: Are Haram
Kommentar

Er du sjef for allokeringen i et forvaltningshus, som Olav Chen er, eller strateg i et meglerhus, har man alltid tre valg: 1. Du er nøytral til aksjemarkedet. 2. Du er positiv til aksjemarkedet. 3. Du er negativ til aksjemarkedet.

I et forvaltningshus vil den største effekten være på kombinasjonsfond, som justerer andelen aksjer og obligasjoner. Så kan det også hende at fondsforvalterne lar seg inspirere av ditt markedssyn og kanskje vrir porteføljen mot telekom og helse hvis du er negativ, eller til sykliske aksjer og høyt prisede vekstaksjer hvis du er positiv.

Da børsene stupte i begynnelsen av mars, tok Olav Chen et valg. Han gikk fra å være nøytral til aksjemarkedet, til å bli positiv. 

Litt for tidlig, kanskje?, tenkte nok de fleste andre strateger og forvaltere. 

 «Vi mener aksjemarkedet vil normalisere seg. De økonomiske effektene er tydelige nå, men vi tror dette er fall på kort sikt, og forventer at aktiviteten vil ta seg opp igjen. Vi snakker ikke nødvendigvis om coronaviruset om seks måneder», sa Chen til Dagens Næringsliv 4. mars.

Nå er det snart gått fire måneder og ingen sluttet å snakke om coronaviruset.  Så det kan hende Chen undervurderte situasjonen. Men hans argumenter handlet også mye om lave renter og forventninger om kraftig skyts fra sentralbankene, som vi i etterkant kan si har hatt en enorm effekt på aksjemarkedet.

Chen kan fortelle Finansavisen at aksjekjøpene skjedde fra 28. februar til 17. mars, men at hoveddelen av kjøpene skjedde mot slutten av denne perioden. Heldigvis, må man kunne si, gitt de forskjellige nivåene på børsen i denne perioden. 28. februar sluttet hovedindeksen på 830 poeng. 17. mars sluttet den på 645 poeng. Hovedindeksen bunnet ut 23. mars på 636 poeng. Intradag kom bunnen 16. mars, på 605 poeng.

Chen har forblitt positiv til aksjemarkedet, mens verdens børser har steget 35 prosent fra bunnen. Nesten like viktig som aksjekjøpene i mars, er at han har sørget for å ikke rebalansere vektingen i for eksempel kombinasjonsfond, ved å selge aksjer mens børsene steg. Som Bloomberg nylig skrev, har han latt aksjeandelen gå så høyt som Storebrand-fondenes mandater tillater. 

Irriterende positiv har han vært. På Twitter, i media, i rapportene. «V»-rekyl meg her og «V»-rekyl meg der.

I mens har omtrent alle andre fondsforvaltere, strateger og allokeringssjefer i beste fall vært lunkne, og andre har vært negative. 

Torje Gundersen i DNB Asset Management, Paul Harper i DNB Markets, Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets og Leif-Rune Rein og Erik Bruce i Nordea er blant de mange som har latt seg overraske over den sterke børsoppgangen i det siste. DNB Asset Management traff markedet bra da de nedjusterte til undervekt i slutten av februar, men de ble aldri positive igjen.

I tillegg til disse investeringsdirektørene og strategene, har både undersøkelser og uttalelser fra mange av landets fondsforvaltere vist en uvanlig stor pessimisme. Ta for eksempel Jan Petter Sissener, som økte shortingen da børsuroen herjet. Ta for eksempel investeringsdirektør Robert Næss i Nordea som syntes børsene hadde steget litt vel mye allerede i begynnelsen av april.

Chen var den eneste optimisten, i en gjeng som kollektivt pleier å være optimister. Man kan spørre seg hvordan han kan være positiv nå som aksjemarkedet og økonomien aldri har fortalt to mer ulike historier, og det er god grunn til å frykte at viruset snart skal gjøre enda mer skade. At aksjemarkedet er et vanskelig sted å være har aldri vært mer merkbart for de proffe. Det har vært en smertefull tid for nesten alle, utenom Chen.

børs
olav chen
storebrand asset management
Nyheter
Kommentar